USR propune eliminarea birocrației inutile pentru înființarea firmelor

USR propune eliminarea birocrației inutile pentru înființarea firmelor

Partidul Uniunea Salvați România a promis în campania electorală va încuraja antreprenoriatul în România, iar deputații Claudiu Năsui și Cristina Prună au pregătit un prim proiect de lege pentru a elimina o parte din birocrația inutilă cu care se confruntă întreprinzătorii români.

Proiectul de lege al deputaților USR prevede eliminarea mai multor documente legate de înregistrarea sediului social, respectiv certificatul de sediu social, adeverința de sediu social și avizul privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale în care nu se desfășoară activitate. De asemenea, proiectul prevede eliminarea limitării pentru o persoană fizică sau juridică să fie acționar unic într-o singură firmă și eliminarea limitării ca într-o cameră să aibă sediu social maxim o singură firmă.

„În prezent, se folosesc diverse tertipuri pentru a ocoli limitările din lege. De exemplu, pentru a ocoli limitarea ca o persoană să nu dețină ca acționar unic mai mult de o firmă, oamenii își fac o primă firmă, după care o co-dețin pe a doua împreună cu acea firmă sau aduc o persoană în firmă care să dețină o singură acțiune. De aceea, există multe firme cu acționariat 99,99% X și 0,01% o altă firmă sau o altă persoană. Deci dacă cineva vrea să-și facă o firmă pentru motive dubioase – logica inițială a limitărilor – poate în continuare să o facă și de altfel o și face. În schimb, pentru întreprinzătorii români de bună credință aceste limitări au costuri și reprezintă sarcini în plus care îi deturnează de la activitatea lor productivă”, a explicat deputatul USR Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

„Proiectul nostru nu are impact bugetar negativ, dimpotrivă va avea probabil un impact pozitiv. Beneficiarii lui vor fi românii care nu sunt încă antreprenori, dar poate într-o zi să-și dorească și o să încerce să își înființeze o firmă, iar dacă vor reuși, vor contribui la clădirea prosperității în România”, a declarat Cristina Prună, deputat USR.

USR consideră că este nevoie de o debirocratizare a activității antreprenoriale în România, iar acest proiect de lege răspunde acestei nevoi stringente pe care toți antreprenorii o evocă relativ la înființarea de noi societăți comerciale. Parlamentarii USR vor continua să lucreze la proiecte de lege în spiritul înlăturării birocrației și susținerii activității antreprenoriale.