Uniunea Salvați România protestează față de modul abuziv de acțiune al parlamentarilor PSD și ALDE care au părăsit, luni, plenul Senatului la dezbaterea asupra propunerii legislative inițiate de Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae împotriva ONG-urilor. Fără cvorum, dezbaterea nu a mai avut loc, iar propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat și transmisă spre Camera Deputaților.
Această propunere care modifică OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor impune reguli absurde în regimul de menținere și acordare a statutului de utilitate publică al ONG-urilor. Uniunea Salvați România semnalează cu îngrijorare că o asemenea inițiativă legislativă a putut fi gândită și propusă în România anului 2017, stat membru al Uniunii Europene, iar senatorii PSD și ALDE au sabotat dezbaterea.
„Nu e normal ca într-un stat modern să avem parte de astfel de inițiative retrograde. Nu e normal, dar era de așteptat. De la partidul care nu suferă opinii contrare, nu suportă oamenii independenți și nu concepe o țară în afara controlului total, De la Șerban Nicolae, pentru care rezistența anticomunistă din munți a fost un un pericol pentru stabilitatea țării; De la Liviu Pleșoianu, care e tot mai elogiat pe Sputnik și alte site-uri de propagandă rusești. Era de așteptat ca aceștia să-l ia drept model pe Vladimir Putin. Să-i ia ca exemplu pe Viktor Orban, pe Jarosław Kaczyński și pe Recep Erdoğan. Toate, dar absolut toate, țările cu derive autoritare încep acest drum prin legi cu care să controleze ceea ce trebuie să rămână în afara controlului autorităților: societatea civilă”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu în plenul Senatului.
Ceea ce propune PSD este ca organizațiile neguvernamentale să fie tratate mai aspru și cu mai multă suspiciune decât partidele politice. Concret, aceste organizații vor trebui să facă un raport semestrial în care să precizeze fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată.
Pentru a înțelege cât de absurdă și excesivă e propunerea, e suficient să facem o comparație cu regulile aplicabile partidelor politice. Astfel, partidele politice, entități finanțate și din fonduri publice, sunt obligate să publice doar numele persoanelor care au donat în campaniile electorale sume în cuantum de peste 10 salarii minime.
Uniunea Salvați România reamintește faptul că, în prezent, toate organizațiile neguvernamentale au deja obligația, conform legislației fiscale, să depună situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Bilanțurile contabile sunt ulterior făcute publice în formă prescurtată de către ANAF, prin urmare orice persoană interesată le poate consulta.
Sancțiunea suspendării și ”încetării de îndată” a activității este una excesivă și va produce prejudicii importante unor asociații și fundații cu proiecte în curs de implementare. Autorii propunerii legislative ignoră în mod evident specificul activității ONG-urilor care derulează proiecte cu finanțare nerambursabilă, inclusiv din fonduri europene.
Propunerea legislativă ignoră de asemenea impactul administrativ al aplicării unor astfel de măsuri asupra celor 85.123 de asociații, 18.881 de fundații și 1.368 de federații existente astăzi în România.
Nici propunerile referitoare la reglementarea statutului de utilitate publică nu se bazează pe o cunoaștere serioasă a domeniului propus reglementării. Enumerarea limitativă a domeniilor în care ONG-urilor pot dobândi statut de utilitate publică exclude categorii importante, cum ar fi organizațiile cu profil civic sau cele care au drept misiune apărarea drepturilor omului.
Mai mult decât atât, o analiză atentă ne arată că 47%, deci jumătate din toate ONG-urile care au primit statut de utilitate publică prin Hotărâre de Guvern, au primit acest statut în anul electoral 2004 și anul electoral 2008. Coincidență sau nu, exact în timpul guvernărilor Năstase și Tăriceanu.
„Îmi pare rău să constat că, după 30 de ani, ne-am întors în punctul din care am plecat. Că încă persistă această mentalitate în care partidul de la putere trebuie să dețină totul. Presa liberă a fost deturnată de mult iar televiziunile au devenit niște simple portavoce ale guvernării. Ce a mai rămas liber și necenzurat era însăși societatea civilă, prin aceste organizații, dar și o singură voce critică și liberă pentru voi este prea mult”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu.
USR va vota în Camera Deputaților împotriva propunerii de lege și va face tot posibilul pentru a opri intrarea ei în vigoare.