Ununea Salvați România consideră că aducerea sub control politic a Serviciului de Protecție și Pază (SPP) înseamnă un atentat la siguranța națională.
”Dacă la o școală din Videle e firesc ca portarul să răspundă în fața directorului, acest lucru nu e valabil în cadrul SPP-ului. Această instituție are o misiune complexă, aceea de a asigura paza și protecția demnitarilor. Nu toți sunt senatori și deputați. Nu toți sunt cetățeni români”, a explicat deputatul USR Bogdan Rodeanu.
Declarațiile din ultimele zile ale domnilor Dragnea și Tăriceanu încearcă să inducă în eroare opinia publică cu privire la funcționarea SPP. Această structură militară nu se află sub conducerea președintelui ţării, ci se se subordonează direct Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar directorul SPP este propus de CSAT și președintele doar îl validează. Mai mult, este fals că Parlamentul nu are niciun rol important în controlul SPP, legea prevede că activitatea SPP este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
”Liderii PSD-ALDE vor să scoată SPP-ul din subordinea CSAT-ului pentru a-și păzi propria curte de privirea indiscretă a legii. Își doresc această instituție pentru a o folosi discreționar așa cum unii primari folosesc poliția locală sau firmele de pază prin partenerii de afaceri care le dețin”, a explicat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreședintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Camera Deputaților.
SPP-ul desfășoară misiuni curente, de peste 15 ani, în strucuri internaționale precum ONU sau NATO. Activitatea SPP necesită o interconectare rapidă, dinamică, cu un schimb de informații reale, actualizate, cu instituțiile specializate în siguranță națională, SRI, SIE, STS, DGIA, cu structuri guvernamentale interne, precum și cu parteneri instituționali externi. SPP-ul nu poate fi subordonat MAI deoarece este o instituție care transcende sferei de activitate a acestui minister.
MAI derulează misiuni externe în cadrul parteneriatelor României. Ele sunt misiuni asumate prin documente tip acord și care plasează resursa ministerială, de exemplu Jandarmeria, în teatre de operațiuni clare, de exemplu Kosovo, cu un mandat de activitate clar specificat și convenit în structurile care coordonează misiunea.
”Plasare SPP în cadrul MAI îl pune sub control PSD. Intențiile PSD nu fac referire la competența, încrederea și interconectarea specifică acestui serviciu cu structuri compatibile naționale și internaționale. Ele fac referire la o posibilă activitate „adiacentă” a acestui serviciu. Aceea de culegere de informații. Exact de ceea ce ei au nevoie, nu de ceea ce se feresc”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu.
Ce spune Legea
Legea de funcționare a SPP prevede clar că activitatea Serviciului de Protecție și Pază este organizată și coordonată de CSAT și este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Anual sau la cererea Parlamentului, directorul Serviciului de Protecție și Pază prezintă rapoarte cu privire la îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii. Serviciul de Protecție și Pază este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de Președintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.