Cristina Prună (USR): „Sectorul chimic riscă să fie pus pe butuci de inacțiunea Guvernului”

Cristina Prună (USR): „Sectorul chimic riscă să fie pus pe butuci de inacțiunea Guvernului”

Deputata USR condamnă ipocrizia guvernanților care se declară interesați de soarta sectorului chimic, în timp ce nu fac nimic pentru a opri colapsul acestuia. Florin Spătaru, consilier al prim-ministrului și fost ministru al Economiei recunoaște că „sectorul chimic este cel mai mare contributor la deficitul balanței comerciale”, dar nu oferă vreo soluție palpabilă pentru schimbarea acestui trend rușinos. 

Declarația consilierului premierului Ciolacu vine în contextul în care sectorul chimic din România, unul energo-intensiv, plătește printre cele mai mari prețuri la gaze naturale din Uniunea Europeană. Asta deși țara noastră este unul dintre principalii producători europeni de gaze naturale. Competitivitatea sectorului chimic din România este astfel puternic afectată în condițiile în care politicile greșite ale guvernanților au împins și țin în continuare prețurile în sus la gaze naturale.

Sectorul chimic riscă să fie pus pe butuci de inacțiunea Guvernului. Unda de șoc se va duce în numeroase ramuri industriale. Guvernanții vorbesc de atragerea de noi investiții fără să vadă întâi că industria chimică din România, cea care încă se zbate să supraviețuiască, riscă să închidă porțile definitiv. Cine să vină să investească acum în acest domeniu în România, când vede ce probleme sunt? Despre ce vorbim? În al 12-lea ceas trebuie intervenit cu măsuri de sprijin simple și eficiente ale sectorului chimic”, subliniază deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.

În Camera Deputaților există pe traseul legislativ, încă din anul 2018, un proiect de lege USR prin care se prevăd mai multe facilități fiscale pentru susținerea activității companiilor din domeniul chimic. Printre măsurile care ar fi introduse se numără o cotă de impozit pe profit redusă de 10% la profituri de peste 10 milioane de lei, deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal de 50% a cheltuielilor eligibile și recuperarea pierderii anuale din profiturile impozabile în următorii 10 ani consecutivi.

Am inițiat un proiect de lege care e ținut la sertar de actuala majoritate parlamentară de ani de zile. Odată adoptat, acesta ar fi adus și ar aduce în continuare o gură reală de oxigen pentru industria chimică din România. Fac public un apel la guvernanți să reia dezbaterile asupra acestui proiect de lege și să îl adoptăm cât mai rapid, câtă vreme încă mai putem salva ceva din industria chimică românească”, adaugă deputata Cristina Prună.