Cristian Ghinea: PSD și PNL au luat doar 0,49% din banii prevăzuți în PNRR pentru spitale și secții noi. Și mai sunt doar 2 ani până se încheie planul

Cristian Ghinea: PSD și PNL au luat doar 0,49% din banii prevăzuți în PNRR pentru spitale și secții noi. Și mai sunt doar 2 ani până se încheie planul

Ministerul Sănătății admite, la solicitarea lui Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, că a contractat doar puțin peste 10 milioane de euro din cele 1,7 miliarde de euro alocate pentru infrastructura medicală. În mandatul celui mai leneș ministru al Sănătății și sub guvernarea Partidului Comasat Român, în loc de spitale regionale din fonduri de coeziune și de spitale prin PNRR, se fac ceremonii „de spargere a solului”.

Nomenclatura PSD-PNL se duce vineri pe un câmp de la Craiova să îl aplaude pe un muncitor care sapă o groapă și apoi să-și facă poze și să dea declarații triumfaliste. Pentru asta au mai inventat o chestie: Spargerea solului! «Ceremonie de…» Doi ani mai târziu de când a zis Rafila «gata, ne apucăm de lucru», încă fac ceremonie de pregătit de apucat de muncă. Șmecheria este că doar pentru groapa pe care o inaugurează vineri există licitație și contract. Apoi, nu mai e nimic contractat. Bag mâna în foc, din ce experiență am și eu de proiectare și de finanțare de proiecte mari, că vom avea cârpeli, vom avea tehnologie care nu se potrivește cu construcția sau descoperim, după ce sunt terminate, că aripile de spital trebuiau făcute mai altfel. Spitalul de la Craiova va merge prost pentru că este gândit prost și pentru că sunt incapabili”, declară Cristian Ghinea.

Spitalul Regional din Craiova a fost promis de Victor Ponta, acum consilier al premierului Marcel Ciolacu, în urmă cu 12 ani. Apoi, a fost invocat insistent de Liviu Dragnea, când vorbea de cele opt spitale regionale pe care le va face PSD. Cele opt s-au transformat în nouă, după ce Gabriela Firea, pe atunci primar general, a zis că vrea și ea unul la București, și, ulterior, în 10, după ce Daniel Tudorache, pe atunci primarul Sectorului 1, a spus că face și el unul, metropolitan.

Din cele 10 mari spitale pe care le „făcea” PSD acum cinci ani, am ajuns la „ceremonia de spargere a solului” de la Craiova.

Sub guvernarea PSD-PNL, situația spitalelor prin PNRR este la fel de dramatică precum cea a spitalelor regionale Craiova, Iași și Cluj ce trebuie făcute din fondurile de coeziune.

Cristian Ghinea a solicitat Ministerului Sănătății, printr-o cerere de informații publice, să spună cât au contractat din suma de 1,7 miliarde de euro, prevăzută în PNRR pentru construcția de spitale județene sau pentru extinderea celor existente cu aripi noi. Răspunsul ministerului condus de cel mai leneș ministru al Sănătății din ultimii 30 de ani? Există contracte semnate acum în valoare de 10.144.390 de euro.

Puțin peste 10 milioane de euro din cele 1,7 miliarde de euro înseamnă că au semnat contracte de 0,49%.

PNRR se termină în 2026 în vară, deci mai sunt 2 ani și 3 luni și ei au contractat sub 0,5%. Un an și jumătate le-a luat doar să dea ordonanța de urgență pentru organizarea Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate, care să facă proiectele pentru spitale. Apoi, încă un an le-a luat să se certe dacă președintele e de la PNL sau de la PSD. A fost dramă mare în coaliție. Când văd o agenție, celor de la PSD și PNL le fac ochii ca la melc: sinecură, sinecură, clientelă, clientelă”, mai afirmă Cristian Ghinea.