Legea USR „Fără penali în administrația locală” își produce efectele la alegerile din 2024

Legea USR „Fără penali în administrația locală” își produce efectele la alegerile din 2024

Legea USR „Fără penali în administrația locală” își produce efectele: un candidat PSD, condamnat penal cu închisoare cu suspendare, a fost obligat de instanță să se retragă din cursa pentru Primăria și Consiliul Local al comunei Beliș, din județul Cluj.

Este vorba despre Viorel Matiş, candidat la primărie și la consiliul local din partea PSD, condamnat penal la închisoare cu suspendare, încă nereabilitat, pentru dare de mită. Candidatura sa pentru primărie a fost invalidată de Biroul de circumscripție, dar a rămas pe lista de la consiliul local. USR a contestat lista, iar contestația a fost admisă atât la judecătorie, cât și la tribunal, iar candidatul a fost obligat să se retragă din aceste alegeri.

„Principiul fără penali în funcții publice pentru care s-a luptat USR și a ajuns lege este pentru prima dată aplicabil la alegerile din 9 iunie 2024. Bineînțeles că tot membrii USR sunt cei vigilenți în respectarea sa în procesul electoral, acolo unde există neatenții ori erori ale birourilor electorale. Așa s-a întâmplat și în comuna Beliș din județul Cluj, unde am invalidat în instanță candidatul din partea PSD. În alte cazuri, precum în comunele Tritenii de Jos sau Florești, am informat birourile electorale de circumscripție asupra incidenței principiului fără penali în funcții publice, iar acestea l-au aplicat și au invalidat candidaturi la primărie ale unor condamnați penal definitiv nereabilitați”, declară avocata Oana Murariu, deputată și președinte al Filialei USR Cluj.

Legea USR „Fără penali în funcții locale” a fost adoptată în octombrie 2022 și de atunci în Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale (115/2015) a apărut interdicția clară de a depune candidaturi și de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Legea a constituit o etapă importantă pentru modernizarea României, astfel încât să nu mai ajungă primari, șefi de CJ, consilieri locali și județeni persoane condamnate pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupție.