USR acuză partidele PSD, ALDE și UDMR că resping inițiativele de reformă electorală în încercarea de a se baricada în fortăreața numită Casa Poporului.
Marți, pe ordinea de zi a Comisiei de administrație publică din Senat, au fost cele patru inițiative ale USR de reformă electorală și liberalizare a pieței politice. Dezbaterea a durat sub 15 minute, iar inițiativele au fost respinse cu votul majorității PSD, ALDE și UDMR.
”Ieri, în Comisia de Administrație Publică de la Senat am explicat de ce sunt importante aceste propuneri pentru democrația din România. Am susținut că trebuie să continuăm reforma electorală începută în 2015 și am arătat, cu cifre, că suntem încă printre statele cu cele mai restrictive condiții pentru a intra în politică și apoi în consiliile locale și Parlament. Cei de la PSD pur și simplu nu au dorit o dezbatere despre aceste lucruri. Se pare că majoritatea pe care o dețin îi împiedică să vadă dincolo de interesul imediat de partid. Noi vom continua să ne susținem proiectele și îi chemăm și pe cetățeni să o facă: știm că sunt necesare dacă vrem să schimbăm felul în care această majoritate înțelege să facă azi politică, cu dispreț și aroganță pentru cine nu e de partea lor”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.
Inițiativele USR vizează reducerea numărul de semnături necesar pentru înregistrarea candidaturilor la alegeri, precum și reducerea pragurilor electorale pentru a reduce barierele de intrare în politică. Propunerile răspund standardelor în materie electorală ale Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Adunării Parlamentare a Europei care recomandă, pentru democraţiile stabile, un prag electoral de 3%.
”Am fost în Comisie să susțin proiectele în calitate de co-inițiator și m-a frapat nu atât ostilitatea față de inițiativele legislative în sine, la care mă așteptam, cât ostilitatea față de însăși ideea de dezbatere pe ele. Majoritatea parlamentară se simte atât de amenințată de orice fel de potențială competiție încât și discuția trebuie închisă cât mai repede. Să nu cumva sa îi lăsăm pe oameni să se asocieze mai ușor, să nu cumva sa le facem mai simplă posibilitatea de a candida, să nu cumva să reducem barierele de intrare în politică”, a povestit deputatul USR Tudor Benga.
Parlamentarii USR pregătesc noi inițiative de reformă electorală, una dintre ele vizează îmbunătățirea votului prin corespondență, pentru a permite o implicarea cât mai mare a cetățenilor în viața politică.
”Reforma electorală și liberalizarea pieței politice sunt absolut vitale pentru transformarea clasei politice si pentru ieșirea României din fundătura în care ne găsim. Și deși încercăm toate canalele parlamentare de a deschide un dialog politic civilizat și constructiv pe subiect, de la cereri repetate de înființare a comisiei de cod electoral la inițiative legislative concrete pe subiect, ne lovim de refuzul sistematic al majorității PSD-ALDE-UDMR. Mi se pare o colosală lipsă de respect față de cetățeni să tratezi o problemă atât de importantă pentru democrația românească cu disprețul și aroganța cu care ea fost tratată azi în comisia de administrație de la Senat. Iar dacă Parlamentul refuză doar și dialogul despre participarea politică a cetățenilor, deși aceasta-i misiunea lui de bază, atunci cu atât mai clar devine că ne găsim în fața unui blocaj structural ce trebuie neapărat soluționat”, a declarat deputatul Tudor Benga.