Salariului minim diferențiat în funcție de vechime este o inepție

Salariului minim diferențiat în funcție de vechime este o inepție

Uniunea Salvați România consideră că ordonanța de urgență a Guvernului Dăncilă care impune un salariu minim brut mai mare pentru vechimea în muncă de peste 15 ani este o inepție a unui ministru al Muncii care nu înțelege economia reală.  

USR atrage atenția că efectul advers al acestei politici va fi îngreunarea angajării românilor mai înaintați în vârstă. Ei vor deveni mai scumpi pe piața forței de muncă chiar și decât cei cu doar un an mai tineri.

”Vechimea într-o altă meserie decât cea în care urmează să lucrezi nu are valoare economică. Ce importanță are experiența de 15 ani ca vânzător când te angajezi ca șofer sau cea de recepționer când te angajezi pe un post de contabil? Niciuna. Vechimea, chiar și în același post, are o valoare limitată. Peste un număr de ani lucrați într-un domeniu, nu devii neapărat un și mai bun contabil, strungar sau vânzător. Legile și tehnologia se schimbă atât de mult în 15 ani încât trebuie să înveți lucruri noi, nu să faci o activitate la fel cum se proceda acum 15 ani, iar pentru asta să primești bani în plus. Numărul de ani care reprezintă o vechime valoroasă diferă de la o meserie la alta și e chiar reglementată legal, în anumite cazuri, dar niciodată legea nu cere vechime de 15 ani”, explică deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia de muncă din Camera Deputaților.

USR subliniază că noua politică cu privire la salariul minim diferențiat în funcție de vechime va bloca românii cu peste 15 ani de experiență în muncă să își mai schimbe locurile de muncă.

”După 15 ani de muncă necalificată pe salariul minim, în loc să te încurajeze să te califici, să meriți bani mai mulți, Guvernul te premiază pentru stagnare profesională, pe banii angajatorului privat. Aceasta este viziunea Olguței Vasilescu, ministrul Muncii care a lucrat toată viața la stat”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.  

Singurul motiv pentru care Guvernul a decis creșterea salariului minim în funcție de studii și vechime este atragerea de mai multe fonduri la bugetul de stat prin taxe și impozite, în condițiile în care există pericolul depășirii deficitul bugetar.

USR susține creșterea salariului mediu brut pe economie, prin deducerea fiscală a cheltuielilor de formare profesională urmate de măriri salariale, în economia privată, ceea ce poate într-adevăr să ducă la o creștere a nivelului de trai al românilor. În ultimii doi ani Guvernul PSD-ALDE a crescut salariile pentru anumite categorii de bugetari, într-un mod total nesustenabil. În prezent, un angajat din mediul privat are un salariu mediu echivalent cu jumătate din salariul mediu al bugetarilor.