Amendament important depus de USR la un proiect pentru care își angajează răspunderea Guvernul Orban

Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România au depus un amendament important la unul din cele trei proiecte pentru care a fost declanșată procedura angajării răspunderii Guvernului. Amendamentul se bazează pe angajamentele asumate de România în fața partenerilor europeni.

La proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2020 (PLX 657/2019), USR propune ca deficitul bugetar să nu depășească limita de 3% asumată prin Tratatul de la Maastricht.

Creșterea previziunii de deficit peste limita de 3% este o greșeală. Deficitul va fi finanțat prin datorie, ceea ce va crește dobânzile pentru mediul privat, va crește inflația și va devaloriza moneda națională. Iar intervenția BNR nu va putea opri complet niciunul dintre aceste efecte.

Prin urmare, USR cere Guvernului Orban ca art. 2 alin. (1) din proiectul de lege să aibă următoarea formulare: „Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2020 de -3%, iar în anul 2021 de -3%”.

Noi considerăm greșită ideea că putem merge mai departe fără să restructurăm cheltuielile statului. Am văzut de nenumărate ori cât de mulți bani sunt risipiți prin PNDL, câte investiții ale autorităților locale nu există de fapt și banii sunt mutați prin firme de casă. Plus cheltuielile de personal umflate și aici mă refer la cei care nu muncesc la stat, ci sunt doar plătiți de către stat. Toate aceste cheltuieli trebuie restructurate. Păstrarea deficitului în limita de 3% nu este doar un angajament al României în plan european, ci și o chestiune de opțiune, de decizie politică, miza fiind nu să tăiem investițiile reale pentru dezvoltarea României, ci de a restructura cheltuielile și risipa înfiorătoare care există în sectorul public”, a declarat Dan Barna, președintele USR.