USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală

USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală

USR lansează prima Hartă a Transparenței în administrația publică locală. În prezent, doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local şi doar 19% publică proiectele de hotărâri, obligații legale și fundamentale pentru o guvernare deschisă și participativă.*

Harta se găsește pe https://hcl.usr.ro/transparenta/ și prezintă modul în care primăriile își îndeplinesc obligațiile legale referitoare la publicarea hotărârilor de consiliu local și a proiectelor de hotărâre.

Principalul său avantaj este că oferă într-un singur loc date despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România: adresele web ale site-urile primăriilor, datele de contact, modul în care se publică proiecte și hotărâri de consiliu local precum și linkuri de acces direct la informații privind achizițiile publice și informații financiare ale localității, posibile prin interconectarea cu alte proiecte realizate de USR, cum ar fi https://transparenta.usr.ro

Publicarea hotărârilor de consiliu local, a proiectelor de hotărâri, a bugetelor locale, asigură o mai mare transparență a modului în care se iau decizii la nivel local. Cetățenii fiecărei comunități au dreptul să fie informați cu privire la procesul decizional și să-l îmbunătățească prin depunerea unor inițiative cetățenești și participarea la dezbaterile publice legate de proiectele de hotărâri. Prin acest sistem, USR sprijină transparența în administrație, dezvoltarea spiritului civic și digitalizarea”, au declarat Ştefan Cioc şi Florin Naidin, programatorii care au făcut posibil acest proiect.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Administrativ a devenit obligatorie publicarea de către fiecare primărie a unui Monitor Oficial Local, cu propunerile de hotărâri și hotărârile de consiliu local. Acesta trebuie identificat distinct în cadrul site-ului propriu iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice trebuie să preia link-urile pe pagina sa. Din păcate, la momentul de față, nu toate primăriile respectă prevederile de mai sus iar pagina de pe site-ul Ministerului este în construcție.

Dintre toate UAT-urile din țară, doar jumătate publică integral hotărârile de consiliu local și numai 19% publică proiectele pentru a informa cetățenii și a le da posibilitatea de a-și exprima opiniile înainte de a discuta și lua hotărâri importante pentru comunitate.

“Încurajăm cetățenii să verifice aceste date și să facă presiune asupra autoritătilor locale pentru respectarea legii”, a declarat Violeta Chiriloaie, membru USR Prahova, coordonatorul proiectului.

Proiectul Harta Transparenței a fost realizat de Florin Naidin, inițiatorul proiectului, și Ștefan Cioc, managerul platformei hcl.usr.ro, care au realizat partea de programare și care au coordonat integrarea datelor de la cei peste 60 de colegi din filialele USR care au verificat fiecare dintre cele 3200 de unități administrativ-teritoriale din toată țara.

Ştefan Cioc, membru USR Sector 2, Bucureşti a fost cel care a lansat, acum un an, platforma, https://hcl.usr.ro, primul index normativ local care conţine, într-un format accesibil, documente oficiale relevante emise de autorităţile administraţiei publice locale.

Florin Naidin, președintele USR Vânătorii Mici (Giurgiu) a fost cel care, la începutul acestui an, a adus în atenția presei şi a autorităților cazul celor 18 depozite ilegale de gunoi din comună, devierea râului Neajlov pentru construcția unei piscine private şi excavările ilegale din zonă pentru care între timp s-a deschis un dosar penal.

Link-uri proiect

Harta https://hcl.usr.ro/transparenta/

Statistici detaliate https://hcl.usr.ro/transparenta/statistici

Date în format tabelar https://hcl.usr.ro/transparenta/detalii

Prin acest proiect, USR își afirmă sprijinul pentru bunele practici în guvernarea locală, dezvoltarea spiritului civic și digitalizare. Vom continua să monitorizăm respectarea legii în toate localitățile și vom face toate demersurile pentru apărarea drepturilor cetățenilor și promovarea transparenței în administrație. În curând vom pune la dispoziția cetățenilor un instrument prin care pot sesiza nerespectarea prevederilor legate de publicarea Monitorului Oficial Local şi trimite automat cereri de intrare în legalitate către autoritățile locale.

*Datele au fost analizate progresiv, în perioada decembrie 2019-martie 2020. Este posibil ca situația publicării documentelor pe unele site-uri să se fi schimbat între timp.