Uniunea Salvați România solicită ministrului Educației, ministrului Fondurilor Europene, ANCOM și STS să analizeze varianta adaptării programelor din fonduri europene astfel încât banii să fie folosiți pentru a asigura tablete sau laptopuri cu modem 3G/4G elevilor ce nu au dotarea necesară participării la cursurile online.
De 20 de ani încoace, partidele la putere ignoră realitățile din țară și nevoile reale ale școlilor, cadrelor didactice și ale copiilor și toacă bani mulți pe o așa-zisă informatizare.
Doar în ultimii ani, guvernarea PSD a decis investirea a zeci de milioane de euro în tot felul de platforme online. Catalogul electronic, o platformă online de management al școlilor, costă 48,47 milioane euro. Biblioteca virtuală, prin care s-ar face manuale electronice, jocuri și alte materiale auxiliare, alte 49,46 milioane euro. Wireless Campus, care vizează dotarea cu echipamente wireless a 4.500 de școli, alte 45 milioane euro, iar programul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”, alte 42 milioane euro.
În tot acest timp, peste o mie de școli din România nu reușesc să asigure elevilor nici măcar condițiile minime de igienă, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiți să meargă la toaletă în fundul curții și să aibă apă curentă pentru a se spăla pe mâini.
Guvernarea PNL vine și ea, acum, nu cu soluții, ci cu obligații rupte de realitate. Obligații pentru copii de a participa la cursurile online și obligații pentru părinți de a asigura acestora dotarea necesară și accesul la internet.
„Un stat care a ratat informatizarea Educației impune acum obligații… părinților. Am citit ordinul Ministrului Educației cu obligativitățile în școala online și pare desprins de lumea reală. În lumea reală, un elev de liceu din Vaslui, clasa a XII-a, care locuiește într-o localitate fără internet broadband (sunt multe încă în rural), deși învață foarte bine, a fost amenințat că nu va intra în examene dacă lipsește la lecțiile online. Pentru care nu are net. În lumea reală, copii din Budila de care am grijă și cărora le-am dus tablete, stau la poarta colegilor care au internet pe cablu, ca să facă lecțiile. Și aș putea continua. Așa arată lumea reală”, declară eurodeputatul USR PLUS Cristian Ghinea.
În plus, Axa 6 a Programului Operațional Capital Uman, prin care sunt vizate tocmai „Educația și competențe”, are alocate aproape 1,4 miliarde euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate. Peste două treimi din sumă este încă necheltuită.
„Trebuie pregătit un audit, desființate și trasă la răspundere conducerea celor două Organisme Intermediare care de decenii tot toacă bani europeni pentru informatizarea Educației – cel de la Ministerul Educației și cel de la fostul Minister al Comunicațiilor, acum pierdut prin colosul numit Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor”, mai precizează eurodeputatul USR PLUS Cristian Ghinea.
Banii – europeni sau naționali – trebuie folosiți astfel încât statul să răspundă nevoilor curente ale sistemului românesc de Educație!