Proiectul USR privind înființarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DNA-ul Pădurilor) – a primit marți 5 mai 2020 aviz favorabil de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.
„Salut decizia responsabilă a colegilor din Comisia de Agricultură de a repune proiectul pe ordinea de zi a ședinței de comisie și de a oferi un vot pentru un aviz pozitiv cu privire la organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM). Facem un apel către toate partidele parlamentare să nu blocheze proiectul la Comisia juridică din Camera Deputaților. Acest proiect va reprezenta o schimbare fără precedent în activitatea autorităților statului față de acest subiect și o investiție într-un trai mai bun al viitoarelor generații. Putem avea procurori specializați pe infracțiuni de mediu, polițiști dedicați acestor teme și specialiști care să lucreze împreună cu aceștia, astfel încât să scoatem România de pe lista țărilor care nu se dedică protecției mediului, precum și prezervării și valorificării sustenabile a resurselor naturale.“ – a declarat deputatul USR Daniel Popescu, în calitate de co-inițiator și raportor al Comisiei privind propunerea legislativă PLx 121/2020 care vizează organizarea şi funcţionarea acestei Direcţii.
Inițiativa legislativă depusă în Parlament împreună cu colegii parlamentari USR din Comisiile Juridice și de Mediu se pliază pe recomandările primite de la Grupul de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL) al Consiliului UE, de înființare a unei structuri speciale de magistrați și de profesionalizare a acestora în domeniul infracțiunilor de mediu. Același grup a semnalat într-un raport din decembrie 2019 o serie de probleme semnificative în România, printre care se numără: lipsa unei cunoașteri temeinice privind amploarea fenomenului de infracționalitate în domeniul mediului, carența de date și statistici concludente, inexistența unei prioritizări pentru rezolvarea acestei probleme, lipsa procurorilor și judecătorilor specializați și a cursurilor de formare în acest domeniu sau a unei structuri speciale a magistraților.
Ca o exemplificare privind constatările raportului GENVAL, deputatul bucovinean Daniel Popescu a făcut trimitere, printre altele, la situația aberantă din punct de vedere juridic și de mediu în care se află de ani de zile Pasul Mestecăniș, unde Consiliul Județean Suceava a luat decizia absurdă de a construi o groapă de gunoi:
„Proiectul aberant al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, județul Suceava, pe lângă defrișările ilegale și alte infracțiuni împotriva mediului din Bucovina, ar face obiectul activității procurorilor specializați de la Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Mediu. În ciuda opoziției comunității locale, care se luptă de peste 12 ani împotriva unei asemenea absurdități, inclusiv în instanță, și a intervențiilor mele în Parlament, în noiembrie 2019 a fost semnată recepția finală a gropii de gunoi. Cu siguranță acest lucru nu ar fi fost posibil dacă o instituție precum Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Mediu ar fi instrumentat lungul șir de ilegalități, minciuni, abuzuri și fraude ale Consiliului Județean Suceava, Consiliului Local Pojorâta și autorităților publice responsabile cu avizarea proiectului.“
Proiectul privind DNA-ul Pădurilor a primit în data de 22 aprilie aviz favorabil și de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților.
„Considerăm că trebuie să lucrăm împreună și transpartinic, mai ales că cele mai relevante date din teren sunt deținute chiar de colegii din executiv. Proiectul se află în circuitul parlamentar și este susținut de parlamentari de la mai multe partide politice. Cerem și insistăm ca Guvernul să susțină această inițiativă și să trimită un punct de vedere cât mai urgent. Să nu uităm că prin acest proiect transmitem un semnal pozitiv atât Uniunii Europene, cât și cetățenilor că ne interesează și dorim să protejăm pădurile României”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreședintele Comisiei pentru apărare.
Prin inițiatorii și susținătorii acestui proiect, USR face un apel la toate partidele și la societatea civilă să sprijine înființarea DNA-ului Pădurilor, prin care pădurile și mediul din România să fie protejate și apărate cu adevărat.