Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinții USR PLUS, au anunțat, luni, într-o conferință de presă că în data de 4 februarie va începe procesul pentru alegerea noului guvernator al Rezervației biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Primul pas va fi constituirea unui Consiliu Consultativ, condus de George Leca, expert în Project Management, și cele mai importante organizații non-guvernamentale, instituții publice, actori care acționează în Deltă, fie că vorbim de asociații de pescari, asociații de protecția mediului, colectivitățile locale. Sarcina Consiliului va fi de a defini atât noul mandat de management al ARBDD, cât și elementele de competență pe care trebuie să le îndeplinească viitorul guvernator numit de USR PLUS.
„Acest proces pe care USR PLUS l-a gândit tocmai pentru a evita greșelile care timp de 30 de ani s-au făcut în ceea ce a însemnat managementul Deltei Dunării și a Rezervației Biosferei. Indiferent de ce a apărut în presă și indiferent de ce se speculează despre cine va fi guvernatorul Deltei Dunării, la momentul acesta nu-l cunoaște nimeni pentru că el va fi selectat în mod transparent, în mod corect și profesionist, astfel încât România să aibă o șansă reală pentru Delta Dunării. Vom avea consultare comunitară, apel deschis național, firme de recrutare care analizează ofertele în respectarea mandatului făcut de acest comitet politic și selecție pe criteriu de competență. Oricine din această țară și, de fapt, din Europa care se consideră îndreptățit și cu experiență să fie guvernator al Rezervației Biosfera Delta Dunării este binevenit să participe la acest proces, pentru prima dată cu adevărat deschis și transparent”, a declarat vicepremierul Dan Barna, copreședintele USR PLUS.
Dezbaterile Consiliului Consultativ se vor derula de-a lungul a trei săptămâni, vor trata 7 teme mari, iar discuțiile vor fi transmise online, deschise fiecărui interesat de acest proces. În urma procesului, se va elabora mandatul și profilul viitorului guvernator care vor fi transmise către trei companii de recrutare pentru organizarea interviurilor. Apoi vor trimite USR PLUS o listă cu candidații în ordinea competențelor.
„Acesta este profilul viitorului guvernator, un profesionist care să cunoască problematica și nevoile de protejare a resurselor Deltei. O numire politică nu înseamnă că un șef politic își numește oamenii, apropiații sau dă sinecuri de partid. O numire politică poate însemna și o numire asumată politic a unei persoane cu competență, cu un mandat clar, susținută politic pentru a face treabă pentru comunitate și nu pentru a reprezenta interese personale ale șefilor politici. Asta e viziunea USR PLUS prin care putem proteja biosfera cu responsabilitatea politică ce ne revine împreună cu organizațiile și asociațiile reprezentative și relevante care cunosc cel mai bine Delta și nevoile ei”, a transmis președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS.
USR PLUS consideră că viitorul guvernator al Deltei Dunării și echipa sa trebuie să regândească rolul ARBDD prin armonizarea obiectivelor de protectie a biosferei și a resurselor naturale, cu cele economice, sociale, dar și patrimoniul cultural și cu sprijinul și implicarea în decizii a comunității locale și asociațiilor civice.