USR PLUS condamnă ferm atacul la adresa activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu: „DNA-ul Pădurilor trebuie înființat de urgență”

USR PLUS condamnă ferm atacul la adresa activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu: „DNA-ul Pădurilor trebuie înființat de urgență”

USR PLUS condamnă ferm atacul asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar, a jurnalistului Mihai Dragolea și a realizatorului Radu Constantin Mocanu, care s-a produs joi, 16 septembrie, în timp ce aceștia documentau pe teren tăierile ilegale de păduri.

În ciuda anchetelor pe care le-am tot văzut anunțate în spațiul public, în realitate nu s-a schimbat absolut nimic, iar jurnaliștii și activiștii de mediu sunt în continuare victimele mafiei pădurilor.

Soluția, în acest caz, e înființarea de urgență a DNA-ului Pădurilor, proiect de lege inițiat de USR încă din timpul legislaturii trecute și care a fost blocat, anul trecut, de Guvernul PNL la CCR.

USR PLUS îi reamintește premierului Florin Cîțu că Stelian Ion, cel pe care l-a demis printr-o decizie unilaterală de la cârma Ministerului Justiției, s-a ocupat îndeaproape de acest proiect care avansase și care avea calendar de realizare.

„Solicit reactivarea grupului de lucru de la Ministerul Justiției pe infracționalitatea de mediu pentru a promova forma finală a legislației specifice. De asemenea, solicit reglementarea rapidă a interimatului de la Ministerul Justiției și repornirea procedurilor de selecție pentru procurorii de rang înalt”, a declarat Stelian Ion.

Prin urmare, nu există nicio scuză pentru amânarea implementării acestui proiect, iar orice zi care trece în plus fără ca el să devină funcțional nu face decât să confirme legăturile puternice pe care mafia lemnului le are cu cei aflați în fruntea statului.

La nivel european, eurodeputații USR PLUS au cerut în strategia forestieră europeană investigarea crimelor de mediu și implicarea agențiilor europene de control în soluționarea problemei defrișărilor – amendament adoptat de Parlamentul European.