Inițiativa legislativă a deputatului USR Tudor Pop privind organizarea de servicii medicale mobile a fost adoptată de către Senat, cu 94 voturi „pentru” și 37 voturi „împotrivă”.
Inițiativa introduce conceptul de „ambulatoriu mobil”, prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate, complementare medicinei de familie, iar prin adresabilitatea lor, în special în zonele rurale lipsite de infrastructură medicală, este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea accesului populației defavorizate la serviciile de sănătate.
Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate. Asistența medicală mobilă oferă servicii de prevenție, profilaxie și screening pentru afecțiuni medicale prevalente, dar și un control medical periodic general sau de specialitate.
„Astăzi, satul românesc se confruntă cu una dintre cele mai mari crize de personal medical și, în general, cu foarte mari probleme de acces la servicii medicale, prevenție și educație pentru sănătate. Legea Asistenței medicale mobile pune pe roate un sistem care aduce medicii mai aproape de pacienții cu acces precar sau inexistent la servicii de sănătate”, declară deputatul USR Tudor Pop.
Inițiativa legislativă prevede:
- Introducerea în Legea 95/2006 a conceptului de ambulatoriu mobil prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate;
- Includerea activității de asistență medicală mobilă în programul normal de lucru al medicilor specialiști și al rezididenților;
- Efectuarea stagiilor de practică pentru studenți în cadrul caravanelor mobile;
- Colaborarea cu medicina de familie și cu ceilalți furnizori de asistență medicală;
- Includerea furnizorilor de servicii conexe actului medical în caravanele medicale;
- Crearea cadrului legal pentru decontarea serviciilor medicale acordate prin intermediul asistenței medicale mobile;
- Crearea mecanismului de colaborare între asistența medicală comunitară și asistența medicală mobilă de specialitate;
- Asigurarea unei surse de finanțare stabilă prin bugetul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Dacă „Legea Caravanelor” (Legea nr. 65/2020) medicale recunoștea serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialiști, în clădiri autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate, proiectul de astăzi înglobează aceste modalități de acordare a serviciilor medicale sub umbrela asistenței medicale mobile și conturează un nou Titlu în Legea Sănătății (Legea nr. 95/2006).