Proiect USR pentru stoparea risipei banului public: membrii consiliilor consultative ale AJOFM să nu mai fie remunerați

Proiect USR pentru stoparea risipei banului public: membrii consiliilor consultative ale AJOFM să nu mai fie remunerați

Deputata USR Pollyanna Hangan a depus un proiect de lege pentru a nu mai fi remunerați membrii consiliilor consultative existente la nivelul agențiilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, membri numiți direct și netransparent, fără garanții de competență și profesionalism. Odată adoptată, propunerea USR va aduce economii de milioane de lei la bugetul statului.

La începutul anului, am depus un proiect de lege pentru ca membrii Autorităților Teritoriale de Ordine Publică – ATOP – să nu mai fie remunerați. Proiectul depus astăzi este similar, vizează eliminarea plății unor persoane care nu au niciun fel de rol executiv. Se consumă bani de la bugetul de stat fără a exista o transparență în ceea ce privește distribuția acestor sume. Vă reamintesc că aceste persoane, pentru doar o ședință pe lună, primesc 10% din indemnizația directorului executiv al AJOFM”, declară deputata USR Pollyanna Hangan.

Potrivit dispozițiilor în vigoare din Legea 202/2006 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, consiliile consultative tripartite există la nivelul agențiilor județene și, asemenea CA al ANOFM, sunt alcătuite din câte 15 membri:

a) 5 membri, din care un membru reprezentant al autorităţilor publice locale, numit de preşedintele consiliului judeţean, şi 4 membri reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale propuse de agenţiile teritoriale, numiţi de prefect;

b) 5 membri desemnaţi de confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional;

c) 5 membri desemnaţi de confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional.

Pentru fiecare membru al celor 42 de consilii consultative, remunerația este de 10% din salariul de bază al directorului executiv al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Practic, indiferent de performanță, capacitate sau de orice alt criteriu obiectiv, aceste persoane sunt remunerate pentru simpla participare la o ședință, fără a se putea verifica dacă au avut vreo activitate sau dacă dacă această activitate a dus la îmbunătățirea serviciului public furnizat către cetățean.

Potrivit datelor primite de la 33 de consilii consultative și centralizate de deputata USR Pollyanna Hangan, în anul 2019 s-au cheltuit peste 5 milioane de lei pentru plata indemnizațiilor de ședință ale membrilor acestora.