Proiectul USR privind accesul pe plajă al animalelor de companie, adoptat de Parlament

Proiectul USR privind accesul pe plajă al animalelor de companie, adoptat de Parlament

Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, proiectul inițiat de deputata USR Cristina Rizea prin care este permis accesul pe plajă al animalelor de companie cu respectarea unui set de norme care să asigure atât curățenia mediului înconjurător, cât și siguranța tuturor persoanelor aflate pe plajă.

În prezent, legea interzice accesul animalelor de companie pe plajele Mării Negre utilizate în scop turistic, spre deosebire de alte țări europene, unde accesul animalelor este permis. Modificarea adoptată astăzi elimină interdicția, dar stabilește și niște norme clare pentru a asigura atât siguranța persoanelor aflate pe plajă, cât și curățenia mediului înconjurător. În afara sezonului estival, accesul cu animale de companie va fi neîngrădit, iar în timpul sezonului estival se va putea realiza cu acordul administratorului plajei”, declară deputata USR Cristina Rizea.

Proiectul adoptat astăzi cu o largă majoritate de voturi modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, în sensul eliminării interdicției accesului persoanelor însoțite de animale.

În afara sezonului estival, accesul pe plajele Mării Negre va fi permis oricând, în timp ce, pe perioada sezonului estival, accesul va fi permis doar cu acordul operatorilor de plaje. Indiferent de perioadă, animalele de companie vor trebui să fie ținute în zgardă sau ham și lesă, iar proprietarii vor avea obligația de a curăța în urma acestora.

Accesul câinilor utilitari aparținând persoanelor cu dizabilități este permis indiferent de perioada din an fără acordul operatorilor de plaje.

Pentru ca măsurile incluse în proiectul inițiat de deputata USR Cristina Rizea să intre în vigoare mai este nevoie doar de promulgarea legii de către președintele României.