Propunerea USR de reducere de 30 de ori a amenzilor PLF, adoptată de Comisia de sănătate din Senat

Propunerea USR de reducere de 30 de ori a amenzilor PLF, adoptată de Comisia de sănătate din Senat

Comisia de sănătate din Senat a admis toate amendamentele propuse de USR la proiectul de lege privind modificarea condițiilor de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF).

Propunerile noastre sunt de bun-simț și cei care au gândit, în primă instanță, introducerea PLF la intrarea în România nu ar fi trebuit decât să fie mai atenți la aspectele practice și nu la cum să-i amendeze pe români. Așa cum era gândit PLF-ul românesc în primă instanță, documentul nu avea nimic cu combaterea epidemiei, ci era o haiducie, o metodă de a da amenzi românilor”, declară senatorul USR Radu Mihail.

Pentru amendamentele formulate de USR au votat PSD, PNL și UDMR, iar AUR a votat împotrivă.

Amenda pentru necompletarea corespunzătoare a documentului se va reduce, astfel, de 30 ori, de la 3.000 la 100 de lei, iar amenda pentru cei care nu completează deloc formularul, nici măcar în termen de 24 de ore de la intrarea în țară, va fi de 500 de lei. Perioada de stocare a datelor se va prelungi de la 15 zile la șase luni de la data completării formularului, în cazul tuturor persoanelor. 

De asemenea, elevii/studenții care fac naveta zilnic către instituții de învățământ din România sau din afara țării o să poată completa și ei formularul o singură dată și nu în fiecare zi, iar poliția de frontieră va trebui să informeze persoanele care nu au completat formularul, în momentul în care verifică existența acestuia.

Persoanele aflate în tranzit vor fi exceptate de la completarea formularului, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării.