Guvernul Ciucă sabotează proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Dominic Fritz: “Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”

Guvernul Ciucă sabotează proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Dominic Fritz: “Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”

Guvernul Ciucă sabotează proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și taie jumătate din fondurile care trebuiau alocate primăriei pentru a le da Consiliului Județean condus de Alin Nica de la PNL, cu doar șase luni înainte de începerea evenimentului.

Asta în condițiile în care 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatura în 2016 sunt fie finalizate, fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor, în timp ce dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de Consiliul Județean Timiș, în dosarul de candidatură, niciunul nu a fost nici măcar început (exemplu: reabilitarea Castelului Huniade).

În plus, Primăria Timișoara a realizat, din bugetul local, cei mai mari pași în ultimul an și jumătate: Cinema Victoria este gata, alte 3 cinematografe vor fi finalizate în următoarele 12 luni, iar valoarea totală a lucrărilor este de aproape 190 milioane de lei. Acești bani reprezintă investițiile concrete pornite de Dominic Fritz în infrastructura culturală.

„Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar stiu sigur că Timișoara pierde.

Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș.

Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Mai mult decât atât, Primăria Timișoara a alocat anul acesta, prin Centrul de Proiecte Timișoara, un buget record de 22,5 milioane de lei pentru finanțarea a aproape 120 de proiecte de cultură, sport și comunitate, adică de patru ori mai mare decât cel al Consiliului Județean Timiș. Primăria și-a asumat să finanțeze toate proiectele din dosarul de candidatură, în afară de cele câteva care primesc finanțare de la CJT.

La rândul său, Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, face apel la premierul Ciucă să iasă din logică de partid și să sprijine primăria Timișoara pentru reușita acestui angajament național.

“Fac apel către premierul Ciucă să aplice principiul echității: dacă sunt 0 proiecte la Consiliul Județean Timiș, atunci 0 bani trebuie să primească. Dacă proiectele aparțin primăriei, atunci ea trebuie să primească fondurile, nu Consiliul Județean care scurge banii către primăriile PNL.

Capitala Culturală Europeană 2023 reprezintă un angajament național, nu este nici al PNL, nici al Consiliului Județean Timiș, prin care România va avea la Timișoara această mare onoare de a avea acest titlu, de aceea banii trebuie să ajungă către instituția care a finalizat sau are în curs de finalizare 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate prin dosarul de candidatură, adică Primăria Timișoara”, subliniază, la rândul său, deputatul USR Iulian Bulai, președintele USR Neamț.