Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani

Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR de Arad, medicul Adrian Wiener, prima care prevedea introducerea etichetării voluntare a alimentelor tip Nutri-Score și cea de a doua, care prevedea ca taxa de viciu să fie colectată direct la Ministerul Sănătății.

Sistemul de etichetare Nutri-Score prevede semaforizarea cromatică a produselor, în funcție de conținutul de fibre, grăsimi, zaharuri și sare. În țările care au introdus sistemul de semnalizare de tip Nutri-Score s-a observat că valoarea nutritivă a produselor cumpărate de cetățeni a crescut cu cel puțin 10%. Astfel, etichetele de semnalizare tip Nutri Score constituie o unealtă eficientă în lupta împotriva alimentației necorespunzătoare. 

„Riscul nutrițional este cel mai mare risc la adresa sănătății publice. În țara cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa, în țara în care 60% dintre adulți sunt supraponderali și 20% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt obezi, majoritatea PSD-PNL consideră că instrumentul semaforizării alimentare, informarea facilă și directă a românilor, nu este utilă. Culmea cinismului este că motivul declarat prin Comisiile parlamentare ar fi că afectează negativ interesele producătorilor, punct de vedere exprimat direct chiar de către șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor.”, a declarat medicul și deputatul USR Adrian Wiener.

Inițiativa legislativă a primit un raport de respingere de la Comisia de sănătate din Senat, raport de respingere care a primit 46 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și 7 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmează să intre în dezbatere și la vot final în Camera Deputaților.

A doua inițiativă respinsă astăzi de senatorii PSD-PNL-UDMR vizează „taxa pe viciu”, care a fost transferată din 2018 din bugetul Ministerului Sănătății către bugetul consolidat al statului. Inițiativa deputatului Adrian Wiener aducea lucrurile la starea anterioară ordonanței, adică mai mulți bani pentru sănătatea românilor.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Remus Negoi și-a exprimat stupoarea că Ministerul Sănătății, condus de PSD, nu este de acord ca sănătatea să primească mai mulți bani.

„Cu o alocare de sub 6% din PIB, la jumătatea mediei UE, sistemul public de sănătate din România este subfinanțat, iar rezultatele sunt dramatice. Infrastructura de sănătate este inadecvată, cu clădiri vechi, pe alocuri insalubre, cu circuite improprii, cu autorizații de funcționare temporare şi planuri de conformare perpetue; dotare precară, personal insuficient, materiale sanitare puţine și de slabă calitate.”, a spus senatorul Remus Negoi.

Și această inițiativă legislativă a avut raport de respingere de la Comisia de sănătate din Senat. Raportul a primit 59 de voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” și 7 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmează să intre în dezbatere și la vot final în Camera Deputaților.