Coaliția PSD-PNL, vot pentru liniștea plagiatorilor

Coaliția PSD-PNL, vot pentru liniștea plagiatorilor

Deputații PSD, PNL și UDMR au refuzat să dezbată, în ședința de plen de astăzi, proiectul USR care prevede condiționarea emiterii titlului de doctor de publicarea lucrării de doctorat și de trimiterea acesteia către Biblioteca Națională a României. Decizia Coaliției securisto-socialiste de a trece sub tăcere orice demers USR antiplagiat vine în contextul în care, zilele acestea, ies la lumină tot mai multe detalii despre cum au fost îngropate de instituții ale statului acuzațiile de plagiat formulate împotriva premierului Ciucă.

Deputații PSD și PNL nu au vrut să dezbată proiectul USR deoarece este un proiect antiplagiat, care spune că orice titlu doctoral trebuie acordat doar după ce se publică într-o bibliotecă lucrarea de doctorat, ca să nu mai stăm să căutăm doctoratele domnului Ciucă, domnului Bode și ale altor reprezentanți ai PSD și PNL. Din acest motiv nu au vrut să fie astăzi dezbatere, au preferat ca proiectul să treacă tacit, pe sub radar, ca să-l poată încuia apoi într-un sertar. Noi nu am fost de acord cu acest mod de lucru și le-am cerut ca măcar să-și asume decizia, să vadă toți românii cum votează cu plagiatorii în continuare”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

În luna martie 2022, USR a depus – la inițiativa parlamentarilor Simona Spătaru, Cristian Seidler și Ștefan Pălărie – trei noi proiecte de lege parte din pachetul antiplagiat, pachet inaugurat la finalul anului 2021 cu proiectul prin care plagiatorii dovediți nu mai pot renunța voluntar la titlul obținut prin plagiat.

Unul din cele trei proiecte prevede modificarea Legii educației naționale în sensul condiționării emiterii titlului de doctor, prin ordin de ministru, de transmiterea de către instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) a tezei de doctorat către Biblioteca Națională a României și publicarea tezei de doctorat pe site-ul administrat de Ministerul Educației.

Deși a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și a Consiliului Economic și Social, proiectul USR a primit a primit raport de respingere din partea Comisiei de învățământ. Pus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, proiectul nu a mai fost însă dezbătut, la solicitarea liderului grupului PSD din Camera Deputaților.

USR s-a opus solicitării PSD ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi în condițiile în care termenul de adoptare tacită a inițiativei se împlinește în timpul vacanței parlamentare, ceea ce echivalează cu o îngropare a subiectului, exact acum, când ies la iveală tot mai multe detalii despre modul abuziv în care au fost desființate acuzațiile de plagiat formulate împotriva premierului Ciucă. Coaliția PSD-PNL-UDMR și-a impus însă punctul de vedere.