Pollyanna Hangan, deputat USR de Hunedoara și membru în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, atrage atenția asupra posibilității ca eșecul înregistrat zilele trecute în vânzarea termocentralei Mintia să nu fie întâmplător, ci parte a unei scheme la finalul căreia Mintia să fie vândută pe doar câteva milioane de euro, deși are un patrimoniu evaluat la circa 400 milioane de euro. Cu alte cuvinte, pare că se pregătește încă un tun de proporții.
„Vânzarea Mintia a eșuat, deocamdată, dar oare întâmplător? Sunt câteva informații care ne duc spre o altă concluzie decât cea formulată oficial de Guvern. Că există interese ca Mintia să fie vândută pe nimic. Înainte de toate, ceea ce se întâmplă acum nu este un proces de privatizare, ci unul de vânzare. Dacă ar fi fost privatizare, statul ar fi putut să pună mai multe condiții și să obțină mai multe garanții. Știm, însă, că nu și-a folosit aceste prerogative nici în trecut, singurul obiectiv al guvernărilor PSD și PNL fiind să scape de industria din timpul comunismului ca să câștige niște bani. Din cauza incompetenței guvernelor și pusului pe căpătuială, Complexul Energetic Hunedoara a intrat în faliment. 30 de ani de țepe și tunuri, fără nicio atenție pentru interesul național, au adus Mintia, parte din Complex, în această situație. Corupția politicienilor din trecut se răzbună azi pe România, în plină criză energetică. Deși putea funcționa măcar o unitate, cea modernizată, lichidatorii și statul au un singur interes: să o vândă, incapabili să privească în viitor. Iar viitorul acesta este doar peste câteva luni, când vine iarna”, declară Pollyanna Hangan.
Deputata USR arată că vânzarea termocentralei Mintia se supune legii insolvenței și dreptului civil, astfel că, dacă nu se prezintă niciun cumpărător, prețul va scădea.
Concret, dacă nu va exista nicio ofertă pentru suma de 91.236.832,87 de euro, Codul de procedură civilă prevede că prețul va scădea în mod repetat: într-o primă fază cu 25%, în cea de-a doua fază cu 50%, iar în ultimă instanță, se va vinde la prețul cel mai mare ofertat.
Așadar, există riscul ca, în viitorul apropiat, centrala Mintia să fie vândută pe o sumă derizorie, în condițiile în care și prețul de aproape 91 milioane de euro e derizoriu comparativ cu valoarea reală a patrimoniului.
Patrimoniul Mintia este evaluat la 2 miliarde de lei. Adică, aproximativ 400 milioane de euro!
„Nu este exclus ca Mintia să fie vândută la un preț de câteva milioane de euro. Ar fi un tun de proporții. Guvernul ne mai spune să stăm liniștiți că termocentrala va fi reconvertită prin PNRR. Dar și această promisiune pare neacoperită de realitate. Orice proiect ce se dorește a fi finanțat prin PNRR trebuie să fie unul matur, adică măcar să existe, ceea ce nu este cazul, și să poată fi încheiat în 36 de luni. Or, la Mintia, se discută de 830 MW putere instalată, ceea ce teoretic ar putea fi pus în funcțiune în minimum 8 ani. Cu alte cuvinte, Guvernul știe deja că una dintre condițiile din caietul de sarcini, respectiv obligativitatea realizării unei noi capacități energetice de 800 MW în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026, nu va fi realizată”, mai precizează Pollyanna Hangan.