Dreptate pentru medicii de familie. Proiectul USR pentru recunoașterea vechimii, aprobat de Parlament

Dreptate pentru medicii de familie. Proiectul USR pentru recunoașterea vechimii, aprobat de Parlament

Medicilor de familie și medicilor stomatologi le va fi recunoscută vechimea în muncă, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege inițiat de deputata USR Oana Țoiu.

Odată adoptat proiectul, vechimea medicilor de familie va fi deplin recunoscută, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare. Sunt peste 12.000 de medici de familie cu cabinete individuale și peste 16.000 de cabinete stomatologice. Avem nevoie de o rețea mai bună de medicină școlară și de cabinete stomatologice în școli. De exemplu, în rural avem doar patru cabinete stomatologice școlare și doar 53 de cabinete medicale școlare, conform Ministerului Sănătății, și, o dată cu această lege, medicii vor putea fi încadrați corect în grila de salarizare și atrași spre aceste cabinete pentru mărirea rețelei. Legea face parte din obiectivele USR de susținere a muncii independente și reflectă grija pentru copii prin mărirea resurselor alocate în comunități”, declară Oana Țoiu, deputat USR și inițiatoare a legii.

Proiectul USR completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare. Condițiile pentru recunoașterea vechimii sunt ca serviciile furnizate să fi produs venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și ca medicul să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Vechimea în muncă este relevantă pentru ca medicii să aibă dreptul să participe la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, dar și pentru o corectă salarizare a lor.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică pentru anul 2019, avem în România, în medie, un medic la 307 locuitori, iar în mediul rural sunt de patru ori mai puține unități sanitare decât în mediul urban.