Senatul a adoptat, miercuri, două proiecte USR care pot rezolva criza de psihologi și asistenți sociali care lucrează la stat. Acestora le va fi recunoscută vechimea în muncă aferentă activității independente, fapt care va facilita participarea lor la concursurile organizate de instituțiile din sistemul public. Cele două proiecte fac parte din pachetul USR de susținere a liber-profesioniștilor și ele vor intra în dezbaterea Camerei Deputaților.
Conform datelor din Registrul Unic al Psihologilor, funcționau în luna iulie 2022: 19.876 cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie și 1.465 societăți civile profesionale de psihologie.
De partea cealaltă, România are deficit de psihologi în spitale, școli și grădinițe. Grație unei legi USR din 2020, din anul școlar 2021-2022 trebuia să fie alocat unui consilier școlar un număr mai redus de elevi sau preșcolari (600 de elevi în loc de 800, respectiv 300 de preșcolari, în loc de 400). În practică, măsura nu a fost aplicată tocmai din cauza deficitului de psihologi școlari. Totodată, avem spitale în România care nu au niciun psiholog, iar în celelalte numărul este insuficient.
„Sănătatea mintală în România și profesioniștii din domeniu au fost neglijați prea mult timp și, mai ales după pandemie, cu războiul la graniță și grija zilei de mâine, avem nevoie să schimbăm asta. Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor psihologi și a asistenților sociali care au practică independentă este esențială și Colegiul Medicilor Psihologi din România a fost un aliat al inițiativei legislative. Aceste legi fac parte din pachetul nostru de sprijin al muncii independente, unde am reușit deja recunoașterea vechimii în muncă a medicilor de familie, a medicilor stomatologi și a persoanelor fizice autorizate. Recunoașterea este strict pe perioada plății contribuțiilor sociale de către aceștia”, spune deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a celor două proiecte de lege.
Proiectul USR care completează Statutul asistentului social (Legea nr. 466/2004) prevede să fie asimilată vechimii în muncă perioada în care titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistență socială a furnizat servicii de asistență socială, dacă veniturile nete sunt cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară și dacă a achitat contribuțiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.
Aceeași măsură, în condiții identice, este prevăzută și de proiectul care completează Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea şi funcționarea Colegiului Psihologilor din România.