Timișoara dă startul pe 17 februarie celui mai mare eveniment cultural din istoria orașului

Timișoara dă startul pe 17 februarie celui mai mare eveniment cultural din istoria orașului

Timișoara dă startul, oficial, pe 17 februarie, Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, cel mai mare eveniment cultural din istoria orașului.

Primarul Dominic Fritz anunță, în weekendul de deschidere (17-19 februarie), peste 130 de evenimente: concerte, spectacole, expoziții sau evenimente comunitare, iar pe tot parcursul anului, peste 1.000 de evenimente culturale.

”Mesajul meu către români, fie că trăiesc în orașele României sau în străinătate este că în 17 februarie locul în care trebuie să fiți este Piața Unirii din Timișoara. Este sărbătoarea tuturor și fiecare e binevenit. Luați-vă prietenii, spuneți-le vecinilor, chemați-vă familia și veniți la deschiderea oficială a Timișoarei Capitală Europeană a Culturii.

Am ales un loc simbolic pentru istoria noastră recentă – Piața Unirii -, locul în care la 3 august 1919 trupele române au ajuns în Timișoara și astfel, orașul nostru a devenit teritoriu românesc.

Acum, în același loc, Timișoara își reafirmă identitatea și rolul european, într-un loc încărcat de multiculturalitate, inovare, toleranță și diversitate. Împreună la Timișoara pe 17 februarie”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Ceremonia va începe cu un moment simbolic în care orașului îi va fi înmânat premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

„Avem șansa istorică să schimbăm percepții și să demolăm prejudecăți. Să folosim povestea europeană a Timișoarei pentru a crea un nou destin european pentru România și să ne repoziționam ca oraș pe harta Europei.

Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria orașului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialități naționale și internaționale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a mai spus primarul USR.

Finanțarea culturii este o prioritate pentru primarul USR, propunând în bugetul local pentru acest an o alocare de 186,7 mil lei pentru cultură.

Evenimentul festiv Sărbătorim Deschiderea! va începe la ora 19,00, în Piața Unirii și pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor.
Piața Unirii va fi animată de show-ul aerian Muaré Experience al Voalá Project, un performance intens care îmbină muzica și artele vizuale și care a fost prezent în peste 30 de țări din întreaga lume.

Programul complet poate fi consultat aici.