PSD și PNL pregătesc terenul pentru noi creșteri de taxe

PSD și PNL pregătesc terenul pentru noi creșteri de taxe

Majoritatea PSD-PNL a respins amendamentul USR care nu permitea Guvernului să mărească taxele și impozitele în perioada vacanței parlamentare.

PSD și PNL repetă scenariul de anul trecut și pregătesc terenul pentru noi creșteri de taxe și impozite, printr-o lege votată astăzi în plenul Camerei Deputaților, care abilitează Guvernul Ciolacu să emită ordonanţe în perioada vacanței parlamentare.

Majoritatea PSD-PNL a respins amendamentul USR care nu ar fi permis Guvernului să mărească taxele și impozitele în această perioadă.

„Amendamentul USR adăuga în lege următoarea precizare: cu excepția creșterilor de taxe și impozite. Nu este normal ca Guvernul, când nimeni nu e atent și fără dezbatere publică, să ia astfel de măsuri importante, care sunt evitate tot timpul anului. Să se trezească românii vara cu o povară fiscală nouă. Dimpotrivă, ar trebui să scădem taxele, mai ales taxarea muncii”, a declarat deputata USR Oana Murariu.

USR a atras atenția că supraimpozitarea contractelor part-time și alte măriri de taxe și impozite au fost introduse anul trecut de Guvernul Ciucă, în perioada vacanței parlamentare, pe baza unui astfel de vot dat de Parlament.

„USR nu va vota această lege de abilitare pentru că are niște prevederi generale, este neclar formulată și nu avem încredere în Guvernul PSD – roșu cu PSD – galben. Anul trecut pe vremea aceasta își aprobau o lege de abilitare și vara, când toată lumea era în concediu, foloseau această lege de abilitare ca să modifice Codul fiscal. Social-democrații au dat în categoriile care își câștigă greu banii și i-au pus pe angajatorii lor să plătească mai mulți bani pentru contractele part-time, fapt care a dus la desființarea multor locuri de muncă. PNL a dat ordonanțe de Guvern sub semnătura urmașului Brătienilor, domnul Ciucă, și a pus mai multe taxe pe cei care muncesc în România, pe IMM-uri. Nu o să votăm această lege, pentru că suntem siguri că veți face din nou niște măgării sub protecția acestei abilitării dată de Parlament” a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.

Patriotismul economic de care vorbește Marcel Ciolacu, actual premier PSD, a lipsit cu desăvârșire anul trecut, când Guvernul PSD-PNL a crescut taxele și impozitele într-o perioadă de criză, în timpul vacanței parlamentare.

„Nu vă bateți joc de românii care muncesc cinstit în această țară. Actualul premier Marcel Ciolacu susținea în mai 2022 că nu dorește taxe noi sau măriri de taxe și impozite. Ce au făcut 2 luni mai târziu, tocmai pentru că au avut această lege de abilitare? Guvernul PSD-PNL a dat o ordonanță prin care a mărit taxele, mai ales taxele pe munca part-time. E unic în Europa să muncești 2 ore și să plătești taxe pentru 8. Asta înseamnă patriotism economic? Mărirea de taxe nu face decât să îi gonească pe oamenii care vor să lucreze aici în România și care vor să creeze valoare în economie. Dacă măriți taxele în această vară, veți răspunde în fața oamenilor”, a declarat deputata USR Cristina Prună.

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare a trecut cu sprijinul majorității PSD-PNL, cu 184 de voturi pentru și 81 împotrivă.