Senatorul USR Sebastian Cernic: ”Guvernul mimează ajutorul pentru fermieri”

Senatorul USR Sebastian Cernic: ”Guvernul mimează ajutorul pentru fermieri”

Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei pentru agricultură din Senat a afirmat azi în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru agricultură că suma oferită ca despăgubiri fermierilor români afectați de seceta din 2022 este ridicol de mică și ar trebui mărită substanțial.

Cei 335 de lei/ha oferiți de stat pentru un grad de calamitate de 100% nu acoperă nici pe departe pagubele produse de secetă producătorilor care au cultivat porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

De aceea, senatorul Cernic și-a însușit propunerea reprezentanților fermierilor prezenți la dezbateri – respectiv, acordarea unei sume de 1.000le/ha – și a dorit să o înregistreze ca amendament, însă reprezentanții coaliției de guvernământ l-au împiedicat, în mod abuziv, să înregistreze amendamentul pentru a fi dezbătut și votat în comisie.

Sebastian Cernic: ”Ce au făcut senatorii PSD și PNL a fost un abuz dar el demonstrează exact cât le pasă guvernului, ministrului agriculturii, de adevărații fermieri. Ce a oferit guvernul ca despăgubire este praf în ochi, este un afront adus celor care se chinuiesc, an de an, să hrănească România. Fermierii au nevoie de sprijin, au nevoie de ajutor pentru a compensa pentru pierderile cauzate de seceta de anul trecut, nu au nevoie de oameni care promit și nu se țin de cuvântul dat”.