USR a dat startul Caravanei „DNA-ul pădurilor”

USR a dat startul Caravanei „DNA-ul pădurilor”

Parlamentari USR și reprezentanți ai USR Tineret au pornit în Caravana „DNA-ul pădurilor”. Aceasta va ajunge, în următoarele trei săptămâni, în 10 județe, unele dintre ele în topul județelor cel mai afectate de tăierile ilegale. Startul s-a dat în Constanța, urmează județul Buzău. Parlamentarii USR discută cu reprezentanți ai comunităților și ai societății civile și strâng semnături de susținere pentru proiectul de lege „DNA-ul pădurilor”.

Am pornit această caravană pentru că avem nevoie de DNA-ul pădurilor dacă vrem ca mafia lemnului să fie oprită și ca pădurile să nu mai dispară sub ochii noștri. Situația este dramatică. Din datele furnizate de MAI în 2022, din peste 8.000 de dosare cu infracțiuni silvice circa 95% au fost închise prin clasare sau neînceperea urmăririi penale. Suntem aici pentru că mafia lemnului, care stă pe un munte de bani câștigați ilegal, are structuri foarte bine organizate la nivel central și local și legături de complicitate cu reprezentanți corupți ai autorităților. România trebuie să răspundă cu structuri specializate și instrumente reale pentru destructurarea acestor grupuri infracționale organizate”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiator al proiectului USR „DNA-ul pădurilor”.

Până pe 27 august, Caravana USR va ajunge în Buzău, Bacău, Bihor, Cluj, Iași, Suceava, Maramureș, Brașov și Argeș. Vor fi organizate întâlniri ale parlamentarilor USR cu cetățenii, dar și mese rotunde cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale din județe. Totodată, vor fi strânse semnături de susținere pentru proiectul USR „DNA-ul pădurilor”.

În județul Constanța, parlamentarii USR au inspectat locații din zona stațiunilor Neptun, Olimp, Venus și Jupiter, unde suprafețe odată împădurite au fost defrișate pentru a face loc hotelurilor și vilelor. Din itinerarul caravanei nu a lipsit Pădurea Comorova, ultima pădure costieră din România, creată în anii 1.800 sub patronajul Regelui Carol I. Din cele 885 de hectare de pădure inițiale, au rămas doar 395 de hectare.

Județul Constanța nu este celebru pentru codrii săi, dar puținele păduri valoroase care i-au rămas cad pradă tot mai des rechinilor imobiliari. Este nevoie de măsuri foarte dure. Este nevoie de înființarea unei structuri specializate pe infracțiunile de mediu. Noi am denumit-o popular DNA-ul pădurilor, dar ea se va ocupa nu doar de apărarea pădurilor, ci și a apei, a aerului, a râurilor, a Mării Negre. Trebuie să prezervăm toate acestea pentru a le putea lăsa mai departe generațiilor următoare și proiectul DNA-ul pădurilor ar trebui votat de toți parlamentarii”, a declarat Stelian Ion, deputat USR de Constanța.

După ce prima lege de înființare a „DNA-ului pădurilor” a fost îngropată cu mâna judecătorilor numiți politic la Curtea Constituțională, USR a depus un nou proiect, sub semnătura deputaților Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.

USR solicită majorității PSD-PNL să nu tergiverseze dezbaterile pe proiectul USR de înființare a DNA-ului pădurilor, astfel încât votul în Parlament să fie dat în următoarea sesiune.

Românii pot susține proiectul semnând petiția de pe https://protejampadurile.usr.ro/.