Pactul Alianței Orașelor Verzi, semnat de 6 orașe din România, la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi

Pactul Alianței Orașelor Verzi, semnat de 6 orașe din România, la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi

Primarii USR din Brașov, Sectorul 2 al Bucureștiului și Câmpulung, împreună cu primarii din Buzău, Darabani și Sectorul 6 al Capitalei au semnat, la Brașov, Pactul Alianței Orașelor Verzi, un angajament de colaborare pentru facilitarea tranziției spre neutralitatea climatică.

Cele șase administrații publice, alături de cele care au semnat deja acest pact – Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița – au ca obiectiv accelerarea tranziției spre crearea unor orașe sustenabile și prietenoase cu locuitorii lor. Pe lângă colaborarea și schimbul de bune practici, alianța își propune să fie un actor important la nivel național și european în privința implementării proiectelor care au ca obiectiv atingerea neutralității climatice într-un timp cât mai scurt.

Pactul a fost semnat într-o Conferință Internațională de Politici Publice de Mediu, care are loc în aceste zile la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, un eveniment dedicat sustenabilității, mediului și politicilor de înverzire a orașelor.

„Cred că este un pas important pentru România, pentru municipalitate și orașe din România, pentru că avem nevoie, ca țară, să ne identificăm liderii, liderii de la nivel local care conduc această schimbare către verde. Dacă în trecut dezvoltarea începea de la nivel mare, de la nivelul imperiilor, după aceea de la nivelul statelor, acum dezvoltarea depinde foarte mult de nivelul local, de ambițiile comunităților, de viziunea pe care orașele și municipiile o au. Într-o astfel de lume, tot ceea ce înseamnă colaborare și schimb de bune practici este un pas înainte, este binevenit”, a declarat primarul USR al Brașovului, Allen Coliban, gazda acestei conferințe.

Primarii orașelor Brașov, Iași, Buzău, Câmpulung, Roman, Tulcea, Sector 2 și Sector 6 București, dar și viceprimari și funcționari publici din România și din țări ca Italia, Spania, Portugalia, Germania, Olanda, Moldova, UK participă atât la conferința de politici publice, cât și la atelierele de lucru în care se vor împărtăși soluții și abordări practice pentru provocările din domeniul politicilor publice de mediu.

Forumul Orașelor Verzi (FOV) este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității, care îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre. Pe lângă conferință, FOV 2023 oferă zeci de evenimente publice în oraș – Forza Zu, deschiderea Cetățuii Brașovului, Alpin Film Festival, Brașov Running Festival, Street Delivery și Pietonala FOV, picnic în parc, parada bicicletelor, green talks, ture ghidate pe munte, ateliere de creație, expoziții foto, muzeul mobil al deșeurilor electrice, filme, educație de mediu și multe alte activități verzi.

Programul complet al FOV, dar și cel al Conferinței Internaționale de Politici Publice de Mediu pot fi găsite pe www.fovbv.ro.