Se poate! Localitățile cu primari USR în care educația este o prioritate

Se poate! Localitățile cu primari USR în care educația este o prioritate

Se poate și în România ca educația să devină o prioritate. Se întâmplă în orașele și în comunele conduse de primarii USR, cu fiecare sală de clasă dotată și școală modernizată. 

O parte din realizările lor: 

28 de școli au fost modernizate în Sectorul 2. Radu Mihaiu a investit 27,7% din bugetul de dezvoltare în educație, adică 286 de milioane de lei. Nu doar că a modernizat 28 de școli, dar se construiesc cinci grădinițe noi, 16 sunt în proces de modernizare, iar două creșe vor fi finalizate cu bani europeni. De asemenea, au fost atrași bani din PNRR pentru dotarea a 60 de școli cu echipamente IT și mobilier. 

8 clădiri noi de școli se construiesc la Timișoara. Este cea mai mare investiție în educație din ultimele decenii. Până în 2026, cu bani din PNRR, toți copiii din Timișoara vor avea mobilier și echipament modern. O investiție de 18 milioane de euro anunțată de Dominic Fritz, primarul USR. 

Investiții-record și tehnologie modernă în Sectorul 1. Clotilde Armand a alocat un buget de 496 de milioane lei pentru învățământ, o creștere de 80 de milioane față de anul trecut. S-a încheiat cu școlile care funcționau în trei schimburi. În jur de 170 de milioane de lei s-au investit în renovări și dotări, iar tehnologie modernă a fost achiziționată pentru 40 de școli. În plus, 90 de milioane de lei s-au alocat pentru burse, cele mai mari din București. 

Investiții de trei ori mai mari în educație la Bacău. Lucian Stanciu-Viziteu a alocat 31 de milioane de lei pentru școlile din oraș. De trei ori mai mult față de 2020. Tehnologia de ultimă generație va fi introdusă în 734 de clase, inclusiv table electronice și laptopuri. Modernizări și reabilitări termice sunt în curs la mai multe școli, cu proiecte care variază de la 530.000 de euro la 1,3 milioane de euro.

Cea mai mare investiție în educație din istoria orașului Câmpulung! Elena Lasconi a obținut 15,7 milioane de lei pentru dotarea a 14 școli. Copiii vor avea echipamente tehnologice moderne, de la table interactive la laptopuri.

„Primul Ghiozdan” pentru 2.500 de elevi din Brașov. Allen Coliban a continuat programul „Primul Ghiozdan” și anul acesta, furnizând 2.500 de pachete cu rechizite școlare pentru elevii care încep clasa pregătitoare. De asemenea, un nou corp de școală a fost finalizat cu șase luni mai devreme. 

Mobilier nou pentru 20 de școli din Alba Iulia. Gabriel Pleșa a obținut o finanțare de 25 de milioane de lei din PNRR, prin care 20 de școli vor beneficia de modernizări semnificative, inclusiv de echipamente digitale și mobilier nou. 

E gata o școală nouă în Dumbrăvița! Horia Bugarin a făcut o investiție de 16 milioane de lei din fonduri europene pentru o școală la standarde europene, cu facilități precum bazin de înot, sală de sport, bibliotecă și laboratoare.

Se construiește o nouă școală și la Sânpetru, în Brașov, cu fonduri din PNRR. În plus, primarul USR Marian Arhire a obținut un contract de 944.000 de lei pentru dotarea a trei școli. 

Licee reabilitate la Întorsura Buzăului. Primarul Raul Urda a reușit reabilitarea clădirilor la două licee, iar un proiect de aproape 900.000 de euro este în desfășurare, urmând ca școlile să fie dotate cu mobilier nou. 

În Horodnic de Jos, Ionel Andrișan a finalizat lucrările pentru o nouă grădiniță, iar în Cenad, în Timiș, Andrei Tița a semnat un contract din fonduri europene de 1.3 milioane de lei pentru dotarea școlii. La fel se întâmplă și în Milișăuți, unde Vasile Cărare a atras 1,7 milioane de lei pentru dotarea școlii cu echipamente IT moderne. De asemenea, întreaga școală va fi reabilitată cu 1,8 milioane de lei. 

Acestea sunt doar câteva exemple din ce au făcut primarii USR pentru școlile din comunitățile lor. 

Continuăm să arătăm că se poate și altfel.