Oana Țoiu: Guvernul PSD-PNL a blocat mai bine de un an dreptul victimelor violenței domestice la locuințe de necesitate

Oana Țoiu: Guvernul PSD-PNL a blocat mai bine de un an dreptul victimelor violenței domestice la locuințe de necesitate

Cu o întârziere de aproape 15 luni și cu doar două zile înaintea Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, Guvernul PSD-PNL adoptă astăzi normele pentru aplicarea Legii 253/2022, inițiată de USR, care dă dreptul victimelor violenței domestice să folosească locuințe sociale sau locuințe de necesitate pentru a fi în siguranță, departe de agresori.

Victimele violenței domestice vor avea dreptul la locuințe de necesitate în regim de urgență pe durata ordinului de protecție, dacă nu pot rămâne acasă în siguranță și nu sunt locuri în adăposturi. Acest lucru înseamnă o creștere a capacității de cazare disponibilă victimelor cu peste 1.000 de astfel de locuințe. Guvernul PSD-PNL a blocat mai mult de un an dreptul victimelor la ele, dar efortul continuu al societății civile de a împiedica guvernările să îngroape problema violenței domestice dă roade”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială și inițiatoare a legii adoptate de Parlament în iunie 2022.

De la an la an, cazurile de violență domestică sunt tot mai numeroase în România. De pildă, datele statistice pe primele patru luni din 2023 indicau o creștere cu aproape 7% a cazurilor de violență domestică, înregistrându-se 14.686 de acte de violență la domiciliu și 3.106 în spațiul public.

În ciuda cifrelor tot mai îngrijorătoare, Guvernul PSD-PNL nu și-a îndeplinit însă obligația legală de a adopta în termen de 30 de zile normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 253/2022. Așa cum nu și-a îndeplinit-o nici în cazul monitorizării agresorilor. În loc ca victimele violenței domestice să fie protejate din martie 2022, avem încă un proiect pilot, iar sistemul de monitorizare cu brățări electronice va fi funcțional la nivelul întregii țări de abia prin 2025.

USR a propus și susținut în Parlament mai multe legi în sprijinul victimelor violenței domestice. Printre ele se numără cea prin care este dublată durata ordinului de protecție și prin care victimele pot beneficia de asistență juridică gratuită și în apel.