USR a votat împotriva bugetului Senatului

USR a votat împotriva bugetului Senatului

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de buget al Senatului pentru anul 2024, în condițiile în care sumele alocate Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, respectiv Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 vor fi mai mari în 2024 față de 2023.

USR a cerut astăzi, înainte de plen, Biroului Permanent să retrimită propunerea de buget al Senatului pentru 2024 pentru revizuire astfel încât bugetele celor două instituții să fie amendate și redimensionate în spiritul ”ordonanței austerității”.

Bugetele cumulate ale celor două pseudo-institute de cercetare – simple fabrici de funcții și salarii pentru protejații sistemului de ”speciali” promovat și apărat de Guvernul PSD-PNL – au crescut de la 6,5 milioane de lei în 2023 la 7 milioane de lei, așa cum este propus în bugetul pentru 2024. Astfel, institutul-sinecură pentru fostul președinte Emil Constantinescu îi va costa pe români 3,8 milioane de lei, iar institutul-sinecură al fostului președinte Ion Iliescu, 3,2 milioane de lei.

Solicitarea USR în Biroul Permanent al Senatului a fost respinsă de reprezentanții puterii, astfel că propunerea de buget a ajuns în Plenul Senatului, pentru vot.

Acest buget arată ipocrizia coaliției PSD – PNL care pe de o parte cere reducerea drastică a cheltuielilor și, pe de alta, crește cheltuielile pentru institute-fantomă, bune doar de tocat bani de la buget pe salarii mari și zero rezultate de cercetare.

Radu Mihail: ”În timp ce taie bani de la investiții, PSD și PNL nu știu ce să mai facă pentru a salva regimul specialilor, protejații rețelelor de influență din partid, pentru care nu există reducerea cheltuielilor, ba din contră. Între timp, românii plătesc taxe și impozite mai mari și văd că au din ce în ce mai puțini bani în buzunare. PSD și PNL s-au transformat în structuri clientelare, în care banul public este cheltuit discreționar, în folosul celor care cotizează la partid.”

De asemenea, în bugetul Senatului este inclusă și suma de 19, 8 milioane de lei rezervată pentru plata pensiilor speciale ale celor care au dat în judecată statul și au câștigat definitiv în instanță.

Bugetul Senatului pe anul 2024 a fost adoptat cu 55 voturi PENTRU, 18 ÎMPOTRIVĂ iar 13 senatori s-au abținut