Ce nu rezolvă Guvernul rezolvă administrațiile locale: Învățământ dual la Timișoara, Brașov și Bacău

Ce nu rezolvă Guvernul rezolvă administrațiile locale: Învățământ dual la Timișoara, Brașov și Bacău

Primarii USR construiesc campusuri de învățământ dual profesional în orașele pe care le administrează, cu fonduri obținute din PNRR, prin parteneriate cu mediul de afaceri, cu liceele, inspectoratele școlare și universitățile din zonă.

În campusurile de învățământ dual de la Timișoara, Brașov și Bacău, tinerii vor putea învăța o meserie și vor fi pregătiți pentru cerințele actuale de pe piața muncii. Cei care învață în acest sistem vor rezolva o mare problemă a firmelor care găsesc greu oameni calificați, indispensabili în orice economie performantă.

În ciuda crizei uriașe de resurse umane din economie, Guvernul Ciolacu a decis recent să taie bursele date de microîntreprinderi pentru elevii din învățământul dual, prin „ordonanța trenuleț” adoptată zilele trecute. Fără implicarea companiilor, clasele de dual nu pot exista, angajatorii bazându-se pe deductibilitatea burselor în investiția lor în elevi.

Peste 103 milioane de lei din PNRR au fost obținuți pentru construirea și dotarea unui campus pentru învățământ dual la Timișoara, prin asocierea primăriei administrate de primarul USR Dominic Fritz cu 30 de parteneri: universități, licee, inspectoratul școlar, 16 companii și 3 asociații ale mediului de afaceri. Campusul va fi un spațiu modern, complet echipat. Alte 6 milioane de euro vor fi alocate de primărie pentru cheltuieli care nu pot fi acoperite din fonduri europene.

La Brașov va fi construit, de asemenea, un campus pentru învățământul dual profesional, printr-un proiect de 141 de milioane de lei. Primarul USR Allen Coliban a obținut o finanțare nerambursabilă din PNRR de 104 milioane de lei pentru acest proiect. Orașul Întorsura Buzăului, administrat de primarul USR Raul Urdă, este de asemenea partener în acest proiect.

Campusul va fi format dintr-un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice, bibliotecă, un cămin de 400 de locuri, o cantină și o sală de sport. Tinerii vor beneficia de învățământ tehnic de la nivel liceal până la terminarea facultății și se vor pregăti pentru calificări solicitate pe piața muncii în industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism.

Și la Bacău va fi construit un campus pentru învățământul dual, printr-o finanțare de 121,7 milioane de lei obținută din PNRR, la care Primăria administrată de primarul USR Lucian Stanciu-Viziteu și CJ Bacău contribuie cu o cofinanțare de 7,6 milioane de lei.

În campus vor funcționa ateliere de practică digitalizate pentru a aduce pe piața muncii tehnicieni de mentenanță și întreținere, mecanici aeronave, lucrători pe mașini cu comandă numerică, lăcătuși construcții structuri nave, electromecanici, dar și specialiști cu studii în tehnologia construcțiilor, viitori ingineri în construcții, mecatronică etc.

Pe lângă ateliere și laboratoare, viitorii beneficiari vor dispune de spații de cazare, servicii de masă, terenuri de sport, toate la standarde europene.