USR: Ciolacu și Rafila pun în pericol viața a mii de pacienți în fiecare zi în care nu organizează concursuri în spitalele cu deficit de personal

USR: Ciolacu și Rafila pun în pericol viața a mii de pacienți în fiecare zi în care nu organizează concursuri în spitalele cu deficit de personal

Premierul Marcel Ciolacu și miniștrii Sănătății și Dezvoltării trebuie să asigure, de urgență, întocmirea și aprobarea memorandumurilor pentru deblocarea angajărilor în sistemul sanitar, astfel încât concursurile pentru ocuparea locurilor libere din spitale să fie organizate rapid. În contextul în care suntem în prag de epidemie de gripă și zeci de mii de copii și adulți ajung zilnic la camerele de gardă ale spitalelor, este inacceptabil ca problema deficitului de personal să fie rezolvată, poate, prin luna martie, cum promite ministrul Sănătății.

Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală, unde sute de copii sunt îngrijiți de o singură asistentă și există riscul închiderii camerei de gardă din cauza deficitului de personal, nu este singura unitate sanitară din țară cu probleme uriașe de funcționare. La fel stau lucrurile și la Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, unde Unitatea de Primiri Urgențe este sufocată de numărul mare de pacienți, suprapus pe un deficit de personal.

Am vorbit astăzi cu medicii de la UPU din Cluj-Napoca și 10 posturi sunt blocate de doi ani. Rafila trage de timp și promite că se vor scoate la concurs posturile în luna martie, plasând responsabilitatea la miniștrii PNL, la fel de leneși și incompetenți. Doar că fiecare zi cu posturi blocate în sistemul sanitar înseamnă zeci de vieți pierdute care ar putea fi salvate. Alexandru Rafila și coaliția morții PSD-PNL pun în pericol în fiecare zi viața a mii de pacienți în România”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

În România sunt tineri medici care își caută loc de muncă și, culmea absurdului, statul care a investit în pregătirea lor îi ține șomeri. Miniștrii care au puterea de a rezolva această uriașă problemă fac ping-pong cu decizia și responsabilitatea. Ministrul Rafila susține că a înaintat trei memorandumuri pentru scoaterea la concurs a posturilor din spitalele aflate în subordinea MS, din care unul a fost aprobat. Pentru celelalte spitale, care țin de autoritățile locale, a fost înaintat un memorandum de către Ministerul Dezvoltării, dar documentul a fost blocat de Ministerul Finanțelor Publice.

USR le cere premierului Ciolacu și ministrului Sănătății să îndeplinească de urgență procedurile birocratice necesare pentru deblocarea posturilor din spitale, astfel încât zecile de mii de posturi libere de medici, asistente și infirmiere să poată fi ocupate rapid, nu peste câteva luni.

Așa cum Coaliția PSD-PNL a găsit „soluții” peste noapte atunci când a fost vorba să adopte lege pentru scăparea evazioniștilor de răspundere penală sau când a instalat în posturi-cheie diverși sinecuriști, solicităm să dovedească aceeași celeritate și când este vorba de sănătatea celor care le plătesc prin taxe și impozite privilegiile.