USR cere Guvernului și RA-APPS documente și explicații cu privire la milioanele de euro pentru „Palatul împăratului”

USR cere Guvernului și RA-APPS documente și explicații cu privire la milioanele de euro pentru „Palatul împăratului”

Deputatul USR Mihai Badea a adresat premierului României, Marcel Ciolacu, secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean, și șefului RA-APPS, Marius Grăjdan, o interpelare și o solicitare de documente, pentru ca toți românii să afle pe ce cheltuie statul român milioane de euro într-o perioadă în care taxele au fost crescute în mod repetat. Solicitarea vine după ce anchete de presă au scos la iveală că RA-APPS investește între 7 și 9 milioane de euro într-o locuință de lux în centrul Capitalei, care ar urma să fie folosită de președintele Klaus Iohannis.

Secretomania din jurul palatului lui Iohannis trebuie să înceteze. Am depus, astăzi, o interpelare și o solicitare de documente la Guvern și RA-APPS, să ne confirme oficial beneficiarul, să ne lămurească dacă aveau 9 milioane de euro să risipească acolo fără banii publici tocați de PNL prin cumpărarea suspectă a trei clădiri, să ne spună cum au încălcat legea achizițiilor publice alegând arbitrar contractorii fără proceduri competitive și transparente etc. Și să ne pună la dispoziție anunțurile de intenție sau de participare publicate, ofertele primite, caietele de sarcini, contractele de achiziție publică, care sunt informații de interes public pe care oamenii au tot dreptul să le cunoască, pentru că e vorba despre cheltuirea taxelor și impozitelor plătite de ei”, declară deputatul USR Mihai Badea.

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care funcționează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului (SGG), are datoria să clarifice dacă reședința unifamilială de lux de 1.200 de metri pătrați pregătită pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 este destinată cuplului Klaus și Carmen Iohannis, ca locuință de protocol după încheierea mandatului prezidențial. De asemenea, instituțiile din subordinea premierului Ciolacu trebuie să lămurească dacă banii investiți în renovarea „palatului împăratului” provin de la PNL, care a decis, în mod surprinzător, să cheltuie suma de 9,394 milioane de euro din subvenția primită de la bugetul de stat pentru a cumpăra trei imobile pentru folosința cărora plătea o chirie lunară de doar 11.000 de euro.

Guvernul nu poate refuza transmiterea documentelor și informațiilor solicitate. Chiar și în eventualitatea în care consideră că ar fi vorba de secrete de stat, art. 212 din Regulamentul Camerei Deputaților prevede clar că „Guvernul informează Camera Deputaților despre aceasta, iar Camera decide în ședință secretă”.

RA-APPS, agenția de stat care s-a apucat să-i facă lui Klaus Iohannis o casă de 9 milioane de euro, este, de altfel, un exemplu elocvent în ceea ce privește specialii PSD și PNL care conduc România.

Președintele RA-APPS, domnul Marius Grăjdan, 4.400 de euro/lună net de la stat (în 2022). Nevasta este angajată într-o companie de stat și nu una oarecare, ci la Transgaz. Monopol de stat care câștigă tone de bani din monopolul pe care îl exploatează. Domnul Gâmbuțeanu Marian, membru în conducerea RA-APPS, își completează veniturile cu încă câteva salarii de la ASF. Mai precis, cu încă 16 salarii/an. Doamna Laura Dragotă, 3.620 de euro/lună net de la stat (2022). Lucrează în același timp și la RA-APPS, și la Ministerul Finanțelor, și la Secretariatul General al Guvernului, și la Transgaz, unde e colegă cu soția președintelui RA-APPS. E o lume mică, într-adevăr. Domnul Dragoș Condrea, 4.825 de euro/lună net de la stat (2022). Lucrează în același timp și la RA-APPS, și la Secretariatul General al Guvernului, și la Compania Națională de Investiții, și la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Domnul Victor Moraru, 5.844 de euro/lună net de la stat (2022). A fost în PRO România, că doar se știe că partidul este vehiculul pentru reușită în statul român. Lucrează în același timp și la RA-APPS, și la Secretariatul General al Guvernului, și la EximBank. Iar soția, evident tot bugetar de lux, angajată la ANRE și la Consiliul Județean Ialomița”, arată deputatul USR Claudiu Năsui.