USR propune soluția pentru asigurarea locuințelor exact pentru riscurile pe care doresc proprietarii să le acopere

USR propune soluția pentru asigurarea locuințelor exact pentru riscurile pe care doresc proprietarii să le acopere

În acest moment, proprietarul unei locuințe nu își poate asigura casa pentru riscul pe care-l consideră cel mai crescut, ci trebuie, obligatoriu, să o asigure împotriva dezastrelor naturale. Senatorul USR Cristi Berea a depus o inițiativă legislativă care elimină obligativitatea încheierii unei polițe de tip PAD.

Astfel, cei care își asigură locuințele printr-o poliță facultativă – care este mult mai cuprinzătoare decât cea prin sistemul PAD – nu vor mai fi obligați să plătească suplimentar încă 130 de lei pentru o poliță care nu acoperă cele mai frecvente accidente sau dezastre. Inițiativa USR menține obligativitatea deținerii unei polițe de asigurare a locuinței pentru dezastrele naturale, fie de tip PAD, fie una facultativă.

Senatorul USR de Iași Cristi Berea argumentează că unul dintre motivele pentru care românii nu-și asigură casa prin sistemul de asigurări obligatorii este și irelevanța lor, în condițiile în care „cutremurele, alunecările de teren si inundațiile, deși grave, nu sunt printre cele mai frecvente dezastre pentru cetățeni”.

„Oamenii au senzația că dau banii degeaba la PAD dacă mai au și o asigurare facultativă care acoperă tot din PAD plus mult mai multe alte cazuri de dezastre naturale sau accidente. România este printre puținele țări din UE care au un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor, majoritatea covârșitoare a țărilor membre instituind scheme voluntare”, susține senatorul Cristi Berea.

Doar 20% dintre locuințele din România sunt în acest moment asigurate împotriva unor dezastre, atât naturale, cât și accidentale. Este unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană. Spre exemplu, împotriva inundațiilor doar 10% dintre locuințe sunt asigurate, cu toate că, dintre dezastrele naturale, inundațiile sunt printre cele mai frecvente.

De asemenea, studiile arată că, în mediul urban, riscul unor dezastre naturale este extrem de mic și, de aceea, cetățenii preferă asigurări care acoperă situații mult mai frecvente: inundații produse accidental, incendii, distrugerea de bunuri mobile sau aparatură electronică etc, situații care în prezent sunt acoperite de asigurările facultative, dar nu de polițele PAD. Multe dintre polițele facultative includ cutremurele și alte dezastre naturale, acoperite și de PAD.

Inițiativa legislativă USR își propune astfel să eficientizeze sistemul de asigurare a locuințelor și să-i scutească pe cei care vor să se asigure să plătească, practic, de două ori pentru acoperirea aceluiași risc.