Liber la încălcat legea pe drumurile publice: modificări periculoase la Codul Rutier, votate de PSD-PNL

Liber la încălcat legea pe drumurile publice: modificări periculoase la Codul Rutier, votate de PSD-PNL

PSD și PNL au votat în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților o serie de modificări la Codul Rutier care scapă șoferii indisciplinați de la predarea permisului de conducere. Singurii care s-au opus au fost deputații USR.

Astăzi, legea spune că, dacă ataci în instanță suspendarea permisului de conducere și pierzi definitiv, trebuie să predai permisul în 30 de zile de la 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐢. Conform modificării PSD-PNL, predarea permisului se va face în 30 de zile de la 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞𝐢. Doar că Poliția nu știe când este comunicată decizia instanței către șofer, ca să înceapă să calculeze cele 30 de zile.

Drept urmare, organele de poliție nu vor avea dreptul legal de a suspenda permisul de conducere pentru șoferii indisciplinați cu decizie definitivă în justiție.

„Te-a prins poliția băut la volan? Ai depășit pe linie continuă? Ai trecut pe roșu la semafor sau la barieră la tren? Ai circulat cu 100+ km/h prin localitate sau nu ai acordat prioritate mașinilor și pietonilor? Poți sta liniștit, PSD și PNL tocmai te-au scăpat basma curată, să conduci în continuare bine mersi. De ani de zile asta e viziunea partidului comasat român PSD-PNL, cu sprijinul tacit AUR: în țara europeană cu cei mai mulți morți pe șosele, șmecherii și specialii au prioritate. Restul, ghinion”, explică efectul modificărilor Horațiu Cosma, fost secretar de stat USR în Ministerul Transporturilor.

Proiectul urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și poate fi votat chiar și săptămâna viitoare. USR va continua să se opună proiectului care conține multe prevederi periculoase, dar și neconstituționale.

Nu este prima încercare a PSD-PNL de a ciurui Codul Rutier. Au mai încercat în 2022 să treacă prin Parlament o serie de modificări toxice care să ajute șoferii teribiliști. Atunci nu le-a ieșit, după ce s-au opus Cătălin Drulă și USR.

Link proiect – https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19729