USR cere eliminarea taxei pe boală, integral

USR cere eliminarea taxei pe boală, integral

În doar o săptămână, premierul Marcel Ciolacu a ajuns la a treia variantă de modificare a taxei pe boală. USR cere PSD-PNL să înceteze bâlbâiala administrativă și bătaia de joc la adresa bolnavilor și a mamelor și să elimine integral această taxă aberantă.

Joia trecută, au uitat de bolile cronice și de marii arși. Marți, au reparat asta, dar au uitat de bolile autoimune. Astăzi, revin, din nou, cu modificări. Însă nu în sensul adăugării de alte boli care să fie scutite de taxă, ci din contră: măresc categoriile celor taxați. Concret, adaugă la taxare persoanele în carantină și persoanele care au recomandare de reducere a timpului de muncă, de exemplu angajatele însărcinate. Soluția corectă este cea depusă de USR în Parlament: eliminarea totală a taxei pe boală. Și Consiliul Legislativ spune că este corectă soluția noastră, iar cea a Guvernului este discriminatorie”, declară deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

România are, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, cea mai mică alocare din PIB pentru concedii medicale: circa 0,2% din PIB. Tot pe ultimul loc este România și în ceea ce privește angajații absenți la muncă: doar 2,5% din populația ocupată cu vârste între 20 și 64 de ani au lipsit în trimestrul III din 2023, față de o medie a UE de 10,5%.

În primele trei luni de aplicare a taxei pe boală, Guvernul PSD-PNL a strâns echivalentul a 30 de milioane de euro de la românii bolnavi, gravidele care au sarcini cu risc, mamele care de abia au născut și părinții cu copii bolnavi, inclusiv de cancer. Niciun leu din acești bani nu s-a dus însă spre sănătate.

Nu au crescut deloc nici decontarea concediilor medicale, cu care statul este dator angajatorilor, și nici finanțarea spitalelor, care nu mai au medicamente esențiale. Unde sunt banii? 100 de zile ne-a luat să îi facem să dea înapoi și să scoată taxa pentru părinți și bolnavii oncologici, încă o săptămână pentru mulți dintre cei cronici, continuăm și vom reuși și pentru celelalte categorii, care nu rămân tăcute, ci își cer răspicat drepturile”, adaugă Oana Țoiu.

Pe lângă amendamentele formulate la „ordonanța trenuleț”, USR a depus, la începutul actualei sesiuni, proiect de lege separat pentru eliminarea taxei pe boală. De asemenea, la mijlocul lunii ianuarie, am solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională OUG 115/2023, dar „avocatul PSD-PNL” a ignorat și de data aceasta interesul cetățenilor.

USR este singurul partid care a avertizat, încă dinainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț”, asupra absurdității suprataxării introduse de ministrul Marcel Boloș. Ministrul Boloș a mințit spunând că ea nu există, ca mai apoi să se laude colegii săi din Parlament că au eliminat-o, când făcuseră demersurile doar pe jumătate. PSD și PNL au o majoritate de peste 60% în Parlament și puteau elimina taxa până acum, fără probleme, dacă aveau dorința politică să facă asta.