Claudiu Năsui: USR a votat împotriva ordonanței care dă mai multă putere serviciilor secrete în economie

Claudiu Năsui: USR a votat împotriva ordonanței care dă mai multă putere serviciilor secrete în economie

USR a votat împotriva ordonanței prin care serviciile secrete capătă dreptul de a avea un cuvânt de spus în privința investițiilor non-UE în România, considerând că aceasta va aduce doar noi piedici birocratice și noi oportunități de șpagă și chiar de sabotare a economiei românești.

Sub pretextul implementării unui Regulament european, Guvernul României și reprezentanții serviciilor din el au găsit de cuviință că SRI și SIE trebuie să aibă un cuvânt de spus pentru toate investițiile de peste 2 milioane de euro. Ceea ce înseamnă o piedică birocratică în plus, încă o persoană care să dea o aprobare în plus, o ștampilă în plus, oportunități de șpagă și oportunități de a sabota economia României. Singurii care ar trebui să decidă dacă o investiție este bună sau nu sunt românii, consumatorii, adică piața. Atenție, nu este vorba doar de investițiile din China, cum ar putea crede unii. Și o investiție din Regatul Unit, care nu mai e în Uniunea Europeană, sau una din SUA va trebui supusă aceleași proceduri”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

USR a votat împotriva legii de aprobare a OUG 46/2022, prin care a fost pus în aplicare Regulamentul UE 2019/452 și a fost modificată Legea concurenței. Considerăm că Regulamentul european putea fi implementat astfel încât să servească mai mult intereselor României și fără să fie conferită mai multă putere serviciilor secrete.

De remarcat că fondurile necesare funcționării Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) vor fi asigurate de Consiliul Concurenței. Membrii CEISD vor beneficia de o indemnizație de ședință de până la 30% din indemnizația lunară corespunzătoare funcției de ministru, iar membrii grupului de experți nominalizați de ministere vor avea și ei o indemnizație de ședință de până la 15% din indemnizația lunară corespunzătoare funcției de ministru.