USR: Nu permiteți transformarea Republicii Moldova într-o dictatură

USR: Nu permiteți transformarea Republicii Moldova într-o dictatură

Partidul Democrat, aflat la guvernare în Republica Moldova, ignoră recomandările Comisiei de la Veneția în privința reformei codului electoral și conduce țara spre o dictatură. În acest context, USR propune suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl acorde Republicii Moldova.

USR solicită oficialilor și instituțiilor românești să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc și de pro-rușii din PSRM.

Partidul Uniunea Salvați România solicită instituțiilor statului să trateze cu seriozitate și atenție sporită situația politică din Republica Moldova. La 16 iunie 2017, Comisia de la Veneția și Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE au făcut publică o listă de recomandări cu privire la inițiativele de modificare a sistemului electoral votate în parlamentul Republicii Moldova, la 5 mai 2017. Cele două instituții au menționat că, în contextul actual din R. Moldova,  nu recomandă înlocuirea actualului sistem electoral proporțional cu unul uninominal sau mixt. Există temeri legate de presiuni politice asupra Comisiei electorale centrale, reprezentarea deficitară a diasporei și a femeilor, influența oamenilor de afaceri asupra candidaților din circumscripțiile uninominale, pragul electoral ridicat.

„Chiar dacă cele două instituții internaționale au făcut recomandări clare Partidului Democrat (condus de oligarhul Vlad Plahotniuc) și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (susținut de de președintele pro-rus Igor Dodon), aceștia le-au interpretat potrivit propriilor interese și au anunțat că nu vor renunța la planurile de modificare a sistemului electoral”, a declarat Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei de români din afara granițelor.

Partidul Uniunea Salvați România atrage atenția asupra faptului că înlocuirea sistemului electoral nu corespunde necesităților reale ale cetățenilor R. Moldova care se confruntă cu sărăcia cronică, lipsa reformelor în justiție și capturarea instituțiilor statului de către grupul de putere afiliat oligarhului Vlad Plahotniuc. Modificarea sistemului electoral are ca obiectiv menținerea la putere, după alegerile din 2018, a Partidului Democrat (2-4% în sondaje) și a lui Vlad Plahotniuc (rating negativ de 98%). În același timp, așa-zisa reformă electorală este menită să creeze o concurență neloială pentru partidele pro-europene PAS și PPDA și să permită ascensiunea electorală a pro-rușilor din PSRM.

USR solicită oficialilor și instituțiilor românești să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc și de pro-rușii din PSRM.  În acest sens, USR reiterează solicitarea cu privire la suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova.