Uniunea Salvați România consideră că este nevoie de transparentizarea cadrului legal privind acțiunile la purtator și accesul companiilor cu a astfel de structură a acționariatului la fondurile publice. Silviu Dehelean (deputat Bihor), Silvia Dinică (senator București), George Dircă (senator Galați) și Stelian Ion (deputat Constanța) au creat un grup de lucru și vă invită sa participati la procesul de elaborare a proiectelor legislative privind tranparentizarea acțiunilor la purtător. Puteți trimite propunerile și sugestiile dumneavoastră privind modificarile care trebuie aduse legislației curente la adresa de email: [email protected], până la data de 8 August 2017. Ulterior Uniunea Salvați România va organiza o dezbatere pe această temă în care vom prezenta principalele propuneri primite și argumentele care le susțin.
Investigația Rise Project privind practicile de afaceri cu bani publici arată mecanismul prin care Liviu Dragnea, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților „și-a format o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene și guvernamentale”, în cadrul companiei Tel Drum. Liviu Dragnea deține majoritatea acțiunilor la purtător la firma Tel Drum.
În perioada 2012-2014 Firma Tel Drum a câștigat peste 105 milioane de euro de pe urma contractelor încheiate cu autorități centrale și administrații locale. Ulterior, de la 1 ianuarie 2014 până în martie 2017 și-a mai adjudecat 24 de contracte, în valoare de aproximativ 64 milioane de euro. Contractele au fost câștigate atât prin licitații deschise cu un singur ofertant, cât și prin negociere directă, cerere de ofertă și cumpărare direct. Firma este abonată în special la bugetul Consiliului Județean Teleorman, al cărui președinte a fost, timp de trei mandate, Liviu Dragnea.
În România sunt aproximativ 360 de companii cu acțiuni la purtător, ai căror proprietari sunt imposibil de identificat. Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro în 2015, conform datelor publicate de către Funky Citizens. Conform Curții de Conturi 40% din banii publici sunt furați. (http://www.capital.ro/presedintele-curtii-de-conturi-din-100-lei-bani-publici-40-dispar-pe-diferite-cai.html)