BUDAPESTA – Uniunea Salvați România (USR) și formațiunea Momentum

BUDAPESTA – Uniunea Salvați România (USR) și formațiunea Momentum

BUDAPESTA – Reprezentanți ai Uniunii Salvați România (USR) și ai formațiunii Momentum s-au întâlnit pe 10 iulie 2017 la Budapesta pentru a discuta viziunile lor politice și planurile pentru viitor

Noul val de partide tinere, inovatoare, pro-europene apărute în ultima vreme în Europa are un rol esențial în revitalizarea proiectului european. Pe parcursul întâlnirii lor, USR și Momentum și-au exprimat entuziasmul față de perspectiva de a colabora cu alte mișcări politice cu vederi similare.

„În calitate de reprezentanți ai schimbării generațiilor politice în curs de desfășurare pe continentul european, Momentum și USR se angajează să construiască o bază de acțiune comună îndreptată către viitor, nu spre trecut” a declarat Andras Fekete-Győr, președintele mișcării Momentum.

Partidele au găsit, de asemenea, puncte comune în angajamentele lor față de principiile politicii deschise, transparente și responsabile. Au în comun o filosofie politică axată pe profesionalism, integritate și controlul realizat de către cetățeni asupra modului de guvernare.

„Ambele partide au apărut pentru a lupta împotriva status quo-ului practicilor corupte și clientelare din sistemul politic actual”, a declarat Levente Elek, președintele USR.

Partidele consideră că un aspect cheie al relației dintre România și Ungaria este stabilirea unei legături lingvistice și culturale, fondată pe înțelegere și încredere reciprocă. Această legătură va duce la creșterea nivelului de cooperare între cele două țări în domeniile politic, economic și social, precum și la întărirea legăturilor de prietenie dintre România și Ungaria.

Comunitățile maghiare din România și cele române din Ungaria contribuie masiv la viața economică și culturală din țările lor. Recunoscând importanța acestor contribuții, partidele vor continua să conlucreze pentru a promova coeziunea și colaborarea între români și maghiari printr-o integrare europeană mai amplă.

În final, reprezentanții celor două partide au discutat despre tendințele îngrijorătoare din Europa Centrală și de Est, exprimându-și preocuparea față de recentele atacuri asupra libertății de exprimare și de eroziunea valorilor democratice. De asemenea, au afirmat că resping influența crescândă a guvernului rus în regiune, precum și creșterea tendințelor autoritariste.

În acest context, USR și Momentum și-au reafirmat angajamentul de a reprezenta puncte ferme de echilibru pentru valorile democratice și de a fi apărători consecvenți ai proiectului și idealurilor europene.