Analiză USR pe proiectul de rectificare bugetară al Primăriei Capitalei

Asupra Bucureștiului s-a abătut o calamitate – administraţia PSD cu Gabriela Firea la conducere

Consilierii generali USR au analizat proiectul de rectificare bugetară postat pe site-ul Primăriei Capitalei, iar concluziile sunt sumbre. Aproape toate investițiile vor fi tăiate, iar dezvoltarea Bucureștiului va fi blocată.

Capitolele bugetare de importanță pentru cetățenii Capitalei au fost „măcelărite”:  se taie de la Învăţământ 2.384.000 lei, renunţându-se complet la extinderea unor şcoli şi grădiniţe, Sănătatea pierde 3.457.000 lei, bani ce erau alocaţi pentru consolidarea, printre altele, a policlinicilor Titan, Iancului, Pantelimon, iar de la Protecția mediului se scad 61.577.090 lei, alocați pentru proiecte destinate managementului deşeurilor. La Transporturi, capitolul unde PMB taie cel mai mult – 175.472.000 lei, nu vor mai fi bani pentru investiţii menite să decongestioneze traficul, iar blocurile de locuinţe pentru tineri nu vor mai fi realizate întrucât se scade 94.892.690 lei de la capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică.

Două excepții notabile dintre instituțiile subordonate Primăriei ale căror bugete nu scad: CreArt și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Cele două instituții, una responsabilă cu concertele și cealaltă cu statuile, primesc împreună un spor de aproape 4,5 milioane euro.

Cea mai mare parte a „economiilor” realizate de doamna Primar General este direcționată către societățile comerciale înființate și patronate de PSD-ALDE – 116 milioane euro sub formă de majorări de capital (75%) și împrumuturi fără dobândă din bugetul municipalității (25%).

”Prin această rectificare, Gabriela Firea și PSD își recompensează clientela politică și își securizează victoria la alegerile din 2020. Voturile a câteva mii de oameni plătite la această rectificare sunt suficiente pentru PSD în condițiile în care prezența la vot în Capitală a fost scăzută la ultimele alegeri, iar Gabriela Firea a fost aleasă cu 13% din voturile bucureștenilor. Între timp, dezvoltarea Bucureștiului va fi blocată, haosul se va instala în administrația centrală, dar Gabriela Firea va avea o mini-armată PSD-ALDE care va acționa la comenzile politice”, a declarat Roxana Wring, consilier general și președintele USR București.

Dacă înainte rubrica „Alte cheltuieli cu bunuri și servicii” era principala nebuloasă din bugetul Primăriei, prin aceste sistem paralel al societăților comerciale cheltuirea banului public va deveni complet obscură. Banii noștrii se vor duce în sacul încăpător al Primăriei Paralele marca Gabriela Firea.

”Tot din banii economisiţi de doamna primar, s-a recompletat fondul de rezervă bugetară, acel fond care, potrivit legii finanţelor publice locale 273/2006, poate fi folosit doar în cazul unor calamităţi naturale sau incapacitate de plată a Primăriei. Ei bine, doamna primar a luat acest fond şi l-a folosit pe post de investiţie proprie în rectificările dânsei. Vestea bună este că avem din nou fond de rezervă bugetară, în valoare de 397.152.480 lei, faţă de doar 104.400 lei, cât mai rămăsese. Vestea proastă este că avem deja o calamitate ce s-a abătut asupra noastră, administraţia PSD cu Gabriela Firea la conducere”, a explicat Ana Ciceală, consilier general USR.

Consilierii USR vor încerca să facă un ultim apel la primarul Gabriela Firea la ședința Consiliului General al Primăriei, care va avea loc joi, 28 octombrie, să revizuiască de urgență proiectul de rectificare bugetară.

Citiți analiza detaliată a proiectului de rectificare bugetară realizat de USR București aici: http://usr-bucuresti.ro/…/09/26/analiza-rectificarii-buget…/