Deputat USR Tudor Pop: Rectificarea bugetului Primăriei Capitalei aruncă în aer spitalele din București

Rectificarea bugetară anunțată de primarul general Gabriela Firea va duce în pragul colapsului sistemul sanitar din Capitală, avertizează deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

În timp ce spitalele administrate de Primărie stau să se prăbușească, cei de la PSD și ALDE au decis să scadă cu 83% bugetul pentru investiții, consolidări și achiziții pentru spitale și policlinici – de la 4.208 mii lei la 751 mii lei. Diferența de 3,457 mii lei se va reflecta în pierderi de vieți omenești.

Concret, la rectificarea bugetară se taie bugetul de achiziții de medicamente, materiale sanitare, paturi de spitale, dar crește bugetul de achiziții de calculatoare, mașini de serviciu, pentru că firmele nou înființate la inițiativa Gabrielei Firea primesc sume enorme, pe care să le administreze privilegiați ai actualei conduceri. Astfel, conducerea Primăriei Capitalei își continuă politicile discreționare în propriul folos și ignoră interesul cetățenilor din București.

“Rectificarea bugetară propusă de doamna Firea este o palmă dată bucureștenilor. Este dovada unui dispreț suveran la adresa educației, a sănătății, a infrastructurii, protecției mediului și a transportului în comun. Când vine vorba de sănătatea oamenilor, jocurile politice trebuie să înceteze. Doamna Firea trebuie să înțeleagă că banii publici nu sunt disponibili pentru a întreține structuri paralele, precum cele 19 companii”, a declarat deputatul USR Tudor Pop.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost rectificat negativ, după cheltuieli masive (în mare parte inutile pe spectacole și serbări) în prima jumătate a anului care au depășit cu mult bugetul programat la începutul anului. Pe pagina de internet a Primăriei Capitalei se găsește spre consultare propunerea de rectificare bugetara pentru restul anului 2017, cea aparținând echipei PSD – ALDE și a doamnei primar Firea. Această propunere de rectificare va fi supusă votului Consiliului General a Primăriei Capitalei în data de 28 septembrie 2017.

Din propunerea de rectificare reiese ca primăria Capitalei este interesată să suplimenteze  bugetele  de construcție a unor ansambluri monumentale, creșterea bugetelor muzeelor și teatrelor, instituțiilor de cultură și culte religioase.

„Dorința de populism a doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea este reflectată prin suplimentarea bugetelor alocate ansamblelor monumentale care pot fi inaugurate public cu fanfară și tăiere de panglică. Nu negăm necesitatea unui monument dedicat regelui Ferdinand, dar negăm prioritizarea și urgența suplimentării bugetului realizării acestuia în detrimentul modernizării spitalelor din București. Bucureștiul este mai nepregătit în acest moment  pentru un eveniment nefericit similar celui din noiembrie 2015 de la Colectiv” a explicat Tudor Pop, deputat USR și membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Deputatul USR Tudor Pop face un apel public la doamna Gabriela Firea să revizuiască de urgență aceste propuneri de rectificare bugetară sau să plece.

”Orașul acesta are nevoie de un manager profesionist, nu de un politruc pus pe japca banului public. De asemenea, îi invit pe bucureșteni și pe toți parlamentarii de București să participe alături de USR la Consiliul General al Primăriei, care va avea loc joi, 28 octombrie”, a anunțat deputatul USR Tudor Pop.