Parlamentul trebuie să solicite publicarea raportului GRECO

Parlamentul trebuie să solicite publicarea raportului GRECO

 

Liderii de grup ai USR au depus, marți, solicitări oficiale în Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru ca Parlamentul să ceară Guvernului publicarea Raportului GRECO pe tema legilor justiției.

Solicitările nu au fost incluse pe ordinea de zi a Birourilor Permanente, dar se vor discuta în ședințele de săptămâna viitoare.

”Parlamentul României ar trebui să dea dovadă de transparență și să solicite Guvernului publicarea de îndată a Raportului. Există un interes public major cu privire la legile justiției, iar Guvernul, dacă nu are nimic de ascuns, ar trebui să acorde liber acces cetățenilor la informațiile din acest Raport”, a declarat Claudiu Năsui, liderul de grup al USR la Camera Deputaților.

De peste zece zile, Guvernul refuză să ia decizia publicării raportului GRECO, cel mai probabil deoarece acesta este extrem de critic față de legile justiției. Una dintre cele mai grave probleme semnalate în raport este iminența unei crize uriașe de personal în sistemul judiciar.

Raportul pe tema legilor justiției din România a fost adoptat de Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) în cadrul reuniunii plenare din perioada 19-23 martie 2018. Potrivit Regulamentului de procedură al GRECO, informațiile conținute în rapoarte sunt confidențiale până la autorizare de către state a publicării.

USR consideră că legile justiției nu ar fi trebuit adoptate niciodată fără avizul Comisiei de la Veneția și al principalelor instituții naționale și internaționale care au expertiză în domeniu.