Senatoarea USR Ramona Dinu a ținut un discurs, astăzi, în plenul Senatului în cadrul moțiunii simple numită „Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE” adresată ministrului Fondurilor Europene Rovana Plumb.
Senatoarea Ramona Dinu a atras atenția România este codașa Europei la absorbția banilor europeni în actualul exercițiu bugetar. Astfel, ratăm șansă după șansă, nu construim drumuri, nu construim spitale, nu ajutăm companiile să se dezvolte pentru că guvernul PSD-ALDE nu știe de fapt ce trebuie făcut.
Vă redăm integral discursul:
“Moțiunea pe care o dezbatem astăzi are la bază realități îngrijorătoare pentru economia națională, pentru cei care desfășoară afaceri în România, pentru cei care așteaptă de la Guvernarea PSD-ALDE să își respecte cuvântul dat odată cu preluarea puterii.
Cu toții am auzit atunci cum ați promis realizare de investiții în autostrăzi, spitale, modernizarea școlilor, diversificarea economiei rurale și multe altele. Astăzi, dvs., Doamnă Ministru Rovana Plumb, în calitate de reprezentant al guvernului, cu o responsabilitate semnificativă în ceea ce privește capacitatea țării noastre de a atrage și de a folosi banii europeni, vă comportați de parca promisiunile din campanie nu au existat niciodată.
Ați distrus cu bună știință organisme funcționale pe care le-ați găsit în minister, doar pentru că erau înființate de alții. Departamentul de mari proiecte putea ajuta țara noastră și companiile naționale să atragă sumele necesare pentru modernizarea unor sectoare ale economiei naționale care astăzi suferă.
Realitatea eșecului dvs. se reflectă în cifre fără echivoc care ne arată că suntem codașii Europei la absorbția banilor europeni în actualul exercițiu bugetar. Cele câteva procente pe care dvs. le raportați cu mândrie nu sunt altceva decât măsura incompetenței guvernului pe care îl reprezentați.
În campania electorală, demonizați fostul guvern tehnocrat sub sloganul “absorbție zero”. Datele oficiale de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice arată că abia dacă va apropiați de jumătatea absorbţiei realizate de fostul guvern tehnocrat.
Ați promis o absorbție de 4,6 mld. euro în 2017 și ați reușit să atrageți doar 3 mld. euro. Dacă promisiunile ar fi fost respectate, ați fi generat taxe și impozite încasate la bugetul de stat de 6.2 mld. lei pe seama fondurilor atrase. Nu ați reușit acest lucru!
Ratăm șansă după șansă, nu construim drumuri, nu construim spitale, nu ajutăm companiile să se dezvolte pentru că dvs. și guvernul PSD-ALDE nu știți de fapt ce trebuie făcut. Pentru acest guvern, fondurile europene reprezintă un domeniu abstract, iar instituțiile care le au în gestiune sunt sugrumate de incompetența unor funcționari numiți politic pe salarii mari.
Din păcate, anul 2018 se va finaliza trist cu o iminentă dezangajare a fondurilor europene. La fel se va întâmpla și în 2019 dacă nu se iau măsuri urgente. Asta înseamnă că România va pierde banii europeni pentru că guvernările succesive PSD din 2017 și 2018 nu au fost capabile să creeze condițiile pentru atragerea acestor bani.
Totul se întâmplă, însă, într-o perioadă economică în care țara noastră și-ar fi putut consolida ramurile economiei care contribuie semnificativ la formarea PIB. Și mai mult decât atât, din cauza incompetenței acestui guvern, ratăm șansa de a ne pregăti pentru perioade economice mai puțin favorabile.
Sunteți la cota zero a investițiilor, la cota zero a fondurilor europene, la cota zero a promisiunilor respectate! În tot acest timp ne împrumutam de pe piețe internaționale, la dobânzi mari, în loc să accesam fonduri nerambursabile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.
Din păcate, demisia dvs. nu ar schimba mare lucru, pentru că disfuncționalitățile pe care le-ați generat în sistem sunt extrem de grave și profunde.
Dacă astăzi nu înțelegeți că fondurile europene reprezintă o șansă pe care nu avem voie să o ratăm, poate veți înțelege acest lucru din avertizările și sancțiunile viitoare ale CE. Condiționalitățile neîndeplinite, atrag un risc major de suspendare a Programelor Operaționale în 2018 și, odată cu aceasta, împingerea României într-o zonă a rămânerii în urma, a decalajelor în dezvoltare în raport cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene.”