Atelier legislativ cu românii din Marea Britanie

Atelier legislativ cu românii din Marea Britanie

Deputatul USR Nicolae-Daniel Popescu, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a organizat primul atelier legislativ și de informare în Marea Britanie la care au participat românii care muncesc sau studiază în Regatul Unit, jurnaliști, reprezentanți ai mediului asociativ – grupuri civice și caritabile.

Întâlnirea a avut ca temă principală participarea cetățenilor români la viața politică și la procesele electorale din Marea Britanie, dar și chestiuni legate de votul prin corespondență la alegerile din România și reprezentarea diasporei în forul legislativ național.

“Unul dintre scopurile pentru care am demarat aceste ateliere legislative și informative este de a încuraja participarea cetățenilor români la viața politică și la procesele electorale din țările în care s-au stabilit. Este o realitate faptul că o bună parte din românii plecați s-au stabilit permanent în state precum Marea Britanie, Italia, Spania sau Germania. Avem comunități de zeci sau chiar sute de mii de români în multe orașe europene, dar care au un nivel scăzut de participare la alegeri. În discuțiile de până acum cu reprezentanți ai unor primării din marile capitale europene, mi s-a adus la cunoștință faptul că noi, românii, deși mai numeroși decât alte comunități, nu luăm parte la viața publică din orașele respective. De aceea, împreună cu autoritățile locale ale statelor-gazdă, doresc să evidențiez importanța implicării în sfera politică și administrativă pentru românii din diaspora”, a declarat deputatul Nicolae Daniel Popescu.

Participanții la dezbatere au transmis că este necesar ca votul prin corespondență să fie îmbunătățit, mai ales prin campanii care să crească nivelul de informare al românilor din străinătate. De asemenea, s-a insistat asupra necesității de a continua și extinde evenimentele de informare preventivă în materie de emigrație, care să aibă loc în România, adică la sursa acesteia. Pe de altă parte s-a vorbit despre urgența dezvoltării de măsuri de atenuare a fenomenului migrației forței active de muncă, prin atragerea de investiții și prin creșterea nivelului de trai al românilor rămași în țară. Nu în ultimul rând, în materie socială, s-a propus înființarea unui fond de repatriere a persoanelor decedate, care să fie accesibil urmașilor sau rudelor cu situație financiară precară, precum și urgentarea procesului de deschidere a unui centru comunitar la Londra.

“Dorim să îmbunătățim măsurile legislative și administrative care să încurajeze înscrierea cetățenilor români cu reședința sau domiciliul în străinătate în Registrul Electoral”, a conchis deputatul Nicolae Daniel Popescu.

Întâlnirea deputatului USR cu românii din Marea Britanie a avut loc în colaborare cu Consiliul din Brent.