Parlamentul a adoptat, săptămâna aceasta, o lege mai puțin nocivă pentru mediu datorită opoziției USR.
Camera Deputaților a votat miercuri, 16 mai, proiectul care modifică Legea serviciilor comunitare de utilități publice și care prevedea, în forma adoptată de Senat, tăierea pădurilor în zona de protecție strictă și a pădurilor virgine pentru realizarea de lucrări de utilitate publică. În urma opoziției susținute a USR față de abuzul asupra mediului, majoritatea parlamentară a renunțat la prevederile referitoare la zonele de protecție strictă și la pădurile virgine.
Proiectul legislativ al PSD a alarmat societatea civilă la momentul în care a fost adoptat de Senat cu 81 de voturi pentru, 2 abțineri și 12 voturi împotrivă (10 din partea USR). Sub presiunea semnalelor de alarmă inclusiv din partea Academiei Române care s-a exprimat împotriva proiectului, majoritatea parlamentară a adoptat un proiect care elimină prevederile cele mai grave și recunoaște că legislația europeană de mediu trebuie să primeze asupra celei naționale. În plus, intervențiile în ariile naturale protejate vor fi fundamentate printr-o evaluare a impactului lucrărilor asupra mediului.
Noua formă a proiectului prevede că “în situația în care zona de conservare durabilă sau rezervație naturală se suprapune cu un sit Natura 2000, se va asigura respectarea legislației comunitare în domeniul protecției mediului, respectiv evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea adecvată”.
USR a atras atenția încă de la momentul dezbaterii legii în comisii că propunerea PSD, ALDE și UDMR este un pericol la adresa zonelor strict protejate și a pădurilor virgine și certifică prin lege că interesul economic este prioritar în fața celui privind protecția naturii. De asemenea, legea încălca grav reglementările europene din domeniul protejării ariilor naturale protejate. Într-un caz similar din Polonia, pentru intervenții în păduri virgine, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a impus Poloniei sancțiuni severe, precum plata zilnică a unei penalități de 100.000 de euro.
“La Senat am fost singurul grup parlamentar care a votat împotrivă, semnalând problemele din lege și riscul de infringement, mesajul nostru fiind ulterior confirmat și multiplicat de societatea civilă, precum și de Academia Romană. Ne bucurăm că, în final, semnalul de alarmă a fost luat în considerare și a contribuit la protejarea unor zone unice în Europa, care altminteri ar fi fost supuse unor schimbări ireversibile”, a declarat senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu.
USR va continua să lupte pentru protejarea cadrului natural al României, prin opoziția față de legi care permit intervenții abuzive în zone de protecție strictă a ariilor naturale. În 12 aprilie, USR a depus o sesizare de neconstituționalitate privind o altă lege care afectează ariile protejate, prin scoaterea de sub protecție a suprafețelor pentru care există licențe miniere.