Dan Barna, la ședința festivă din Parlament: România centenară a fost creată de cei care nu au stat deoparte

Dan Barna, la ședința festivă din Parlament: România centenară a fost creată de cei care nu au stat deoparte

Președintele USR Dan Barna a susținut cu ocazia ședinței festive de Centenar din Parlamentul României un discurs în care a subliniat importanța implicării oamenilor noi în politică. România centenară a fost creată de cei care nu au stat deoparte şi, de aceea liderul USR a îndemnat românii să se implice și să recâştige viitorul pe care îl merităm cu toţii.

Discursul integral al președintelui USR:

Doamnelor și domnilor,

Pentru mine și colegii mei din Uniunea Salvați România este în mod real o onoare să reprezentăm poporul român în Parlament la 100 de ani de la Marea Unire.

Dacă ne-ați fi întrebat pe vreunul dintre noi acum doi sau trei ani ce vom face de centenar, probabil că v-am fi spus că mergem cu familia la prieteni sau într-un citybreak sau poate la Arcul de Triumf să vedem parada militară.

Dar niciunul nu am fi crezut că vom ajunge să îi reprezentăm pe români în cea mai importantă instituție a democrației. În Parlamentul României.

Suntem antreprenori, funcționari, medici, profesori, IT-iști sau agricultori. Avem în rândurile noastre oameni din toate colțurile țării și de toate felurile. Niciunul dintre noi nu visa să devină politician.

Dar am ajuns aici pentru că niciunul dintre noi nu a mai vrut să stea deoparte și să se uite la televizor cum viitorul lui și al celor din jur este decis de niște politicieni corupți și incompetenți.

Îmi urmă cu 100 de ani Petre Carp ne spunea că România are prea mult noroc să mai aibă nevoie de politicieni.

Și dacă ne uităm unde a ajuns România azi: Uniunea Europeană, NATO, parteneriatul cu Statele Unite.. Da! Suntem înclinați să-i dăm dreptate lui Carp.

Numai că el spunea asta când în fruntea statului român erau Regele Ferdinand, Ion Brătianu, Mareșalul Averescu, Barbu Delavrancea sau Nicolae Titulescu.

Astăzi, în fruntea României sunt Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Florin Iordache…. Care de do ani  ne fură viitorul și orice bucurie/bucuria unui Centenar de România.

 

Dragi români!  

Cred că norocul ni s-a cam terminat.

Cu o generație înainte de Marea Unire, Anghel Saligny realiza sistemul de poduri de la Cernavodă. Cel mai spectaculos proiect ingineresc din Europa la vremea respectivă era în România. Știți în cât timp a fost terminat? În 5 ani.

Politicienii care au guvernat România de la Revoluție încoace nu au fost în stare să termine o autostradă, una singură care să unească provinciile istorice, în aproape 30 de ani.

Puțin după Marea Unire, Nicolae Paulescu descoperea insulina, una dintre cele mai mari realizari din istoria medicinii. O descoperire care a îmbunătățit viața a sute de milioane de oameni bolnavi de diabet.

100 de ani mai târziu, corupția din sistemul medical românesc a făcut ca spitalele noastre să fie incapabile să răspundă unei tragedii precum Colectiv. Și zeci de tineri au murit cu zile!

Acum 100 de ani, România Mare era țara la care visaseră generații întregi de români.

Astăzi, 4 milioane de români sunt nevoiți să trăiască departe de țară, ca să aibă o șansa la o viață mai bună.

Norocul ni s-a terminat, dragi prieteni. Ni s-a ter-mi-nat!

Nu mai putem sta deoparte.

De-a lungul acestui centenar românesc, în fiecare generație, au fost români care au ales să nu stea deoparte.

Soldații care au murit la Mărăști-Mărășești-Oituz și care, prin sacrificiul lor, au făcut posibilă Marea Unire.

Studenții care au ieșit în stradă în 47 într-o încercare disperată de a opri instaurarea regimului comunist.

Muncitorii care au sfidat Securitatea și au oprit lucrul în 77 în Valea Jiului și în 87 la Brașov.

Toți cei care au sfidat gloanțele în 89 și au răsturnat dictatura ceaușistă.

România noastră – România Centenară  a fost creată de cei care nu au stat deoparte.

Astăzi este rândul nostru.

Al antreprenorilor, activiștilor, medicilor, profesorilor, al studenților și al corporatiștilor, al agricultorilor și muncitorilor.

Al tuturor celor care nu vrem să facem politică, dar ne pasă de viitorul nostru și al României.

La 100 de ani de la Marea Unirea, România are nevoie de noi. Și USR este în prima linie!

Nu stați deoparte! Haideți să recâștigăm viitorul pe care ni-l dorim cu toții!

La mulți ani români, La mulți ani România!