Uniunea Salvați România inițiază abrogarea legii recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori aproape 13.000 de infractori periculoși, care pun în pericol siguranța cetățenilor.
USR atrage atenția că atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient. În schimb, coaliția PSD-ALDE-UDMR din Parlament s-a folosit de această hotărâre pentru a favoriza infractorii.
Proiectul legii recursului compensatoriu a fost inițiat de Guvernul Grindeanu și a fost trimis în Parlament, unde a fost denaturat de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR. PSD a propus dublarea numărului de zile acordate pentru detenție în condiții improprii de la 3 la 6, fără niciun studiu de impact referitor la numărul de deținuți care ar fi urmat să fie eliberați în baza acestei legi. Propunerea UDMR, care nu a fost însă adoptată era și mai gravă – în loc de 6 zile, infractorii primeau un ”cadou” 9 zile reduse la fiecare 30 executate.
”Propunerea a venit de la guvern cu un filtru judiciar, era o formă a liberării condiționate, dar a fost măcelărită de Nicolicea în Camera Deputaților. Ne-am opus, am încercat să o îmblânzim cu amendamente, am atacat-o la CCR, dar degeaba. A ieșit o lege criminală, dar „constituțională”. Dacă vrem să nu mai moară oameni nevinovați, trebuie să o abrogăm în regim de urgență! Da, în cazul ăsta ar trebui dată o OUG de abrogare: mor oameni, sunt violate femei, sunt tâlhăriți românii pe stradă de infractori eliberați înainte de termen, fără discernământ”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
USR consideră că este aplicarea în continuare a legii care permite eliberarea infractorilor periculoși din penitenciare, fără niciun filtru judiciar, reprezintă un pericol major, total inacceptabil pentru societate, motiv pentru care se impune abrogarea de urgență a acestei legi.
”Legea, în loc să constituie un remediu al unei probleme, a devenit sursa unei probleme și mai mari, punând în pericol grav siguranța cetățenilor și generând un puternic sentiment de injustiție”, se arată în motivarea proiectul de abrogare depus de USR.
Abrogarea legii nu poate avea efecte asupra persoanelor eliberate deja până la intrarea sa în vigoare, însă își va produce efecte pentru viitor, împiedicând eliberarea infractorilor periculoși înainte de termen, fără niciu filtru judiciar, și sporind sentimentul de siguranță al cetățenilor.